Akathistos

Från Wikipedia
Akathistoshymn på kyrkslaviska.
Ikon föreställande Theotokos.

En Akathistos (grekiska: Ἀκάθιστος, ’icke-sittande’) eller akathistoshymn (Ἀκάθιστος Ύμνος) är en typ av kristen responsorisk bön som förekommer inom de östortodoxa och östkatolska kyrkorna där den ingår i liturgin. Östkatolska kyrkorna har spridit bönformen även till västkyrkan.

En akathistos riktar sig till Gud (Jesus Kristus), jungfru Maria (Theotokos), helgon, eller särskilda händelser.[1] Till formen påminner den genom sin växelsång om den västkyrkliga litanian.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Namnet på denna bön (’icke-sittande’) kommer av att den enligt östortodox tradition skall utföras stående.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den första akathistoshymnen komponerades i staden Konstantinopel i dåvarande Bysantinska riket (nuvarande Istanbul i Turkiet) år 556, men som ursprungligen var en bön åt endast Jungfru Maria.[1]

En akathistos består av tretton delar, var och en innehållande en kontakion och en oikos; många akathistos efterliknar de äldsta kända sådana, som skrevs på 500-talet, och de har därför ofta mycket likartade former. Den mest berömda av alla akathistos, vilken också ofta kallas Akathistoshymnen, antas vara författad av Romanos Melodos under 500-talet. Denna akathistos är tillägnad Theotokos, och brukas i såväl östortodoxa kyrkan som den romersk-katolska kyrkan; påve Benedictus XIV förklarade denna år 1746 för att vara en avlatsbön.

Ikoner[redigera | redigera wikitext]

Akathistos är vidare ett begrepp inom ikonografin, och åsyftar vissa ikoner av Theotokos, i synnerhet Hilandar-Akathistos från klostret vid Athos, vilken har en egen festdag i den östortodoxa kalendern (12 respektive 25 januari).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]