Den onda dockan

Från Wikipedia
Den onda dockan
(Child's Play)
GenreSkräck
RegissörTom Holland
ManusDon Mancini
SkådespelareCatherine Hicks, Alex Vincent
PremiärUSA 9 november 1988 (USA)
Speltid87 min.
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter44 196 684 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Den onda dockan (engelska: Child's Play) är en amerikansk skräckfilm från 1988 med Catherine Hicks och Alex Vincent i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I Chicago köper Karen Barclay en stor talande Good-Guy-docka av en luffare till sin son Andy som fyller sex år. Vad hon inte känner till är dockans bakgrund och att den är levande, ondskefull och hämndlysten. Efter att barnvakten Maggie irriterat sig på Andy och dockan, som kallar sig Chucky, blir hon brutalt mördad. Andy inser dockans dubbelliv och pekar ut den, men ingen tror honom. När ytterligare dödsfall inträffar får Andy skulden. När andra slutligen inser att Andy har rätt uppstår en hård kamp för att gemensamt förgöra Chucky.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Detta är den första delen i en filmserie som påbörjades om dockan Chucky. Filmens tagline är "You'll wish it was only make-believe. Someone moved in with the Barclay family and so has terror".

Uppföljare och nyinspelningar[redigera | redigera wikitext]

Det finns även en nyinspelning från 2019 som heter Child's Play även i Sverige, och en amerikansk tv-serie om dockan, Chucky, som började sändas 2021.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]