Mall:Utvald artikel/dok

Från Wikipedia

Sektionen Utvald artikelhuvudsidan lyfter fram en av Wikipedias utmärkta artiklar.

Sammanfattningar av utvalda artiklar för huvudsidan: 29 maj–13 aug · 14 aug–29 okt · 30 okt–14 jan · 15 jan–1 apr · 2 apr–29 maj

Arkiv av tidigare utvalda artiklar på huvudsidan: 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009

I dag är det tisdag 4 juni 2024, vecka 23 - Rensa sidans cache

Den här mallen schemalägger dagens utvalda artikel som bland annat visas på huvudsidan. Datumen för de utvalda artiklarna bestäms på sidan Mall:Utvald artikel/Datum.

Innehållet som visas hämtas från respektive artikelsammanfattning, det vill säga [[Wikipedia:Utvald artikel/Artikelnamn]].

Att göra[redigera wikitext]

Om en ny utmärkt artikel antas[redigera wikitext]

  1. Om en ny utmärkt artikel antas bör en ny artikelsammanfattning skapas (det vill säga en sådan som visas på huvudsidan). En artikelsammanfattning brukar innehålla artikelns ingress eller (om ingressen är lång) de två–tre första styckena, beroende på deras storlek. Det bör även finnas en bild och en tillhörande bildtext och ett angett bildförhållande (se nedan). För att skapa artikelsammanfattningen, skriv in artikelns exakta namn i inmatningsfältet nedan och klicka på Skapa artikelsammanfattning. Följ sedan instruktionerna som kommer upp när du har gjort det.

  2. När en artikelsammanfattning har upprättats bör artikelns exakta namn läggas till i {{Utvald artikel/Datum}} på ett ledigt datum, tillika datumet då artikelsammanfattningen kommer att visas på huvudsidan.

Bildförhållande[redigera wikitext]

För att bilden ska få lagom storlek på huvudsidan och i andra portaler ska parametern "bildförhållande" innehålla kvoten mellan bredden och höjden på bilden. Bredd och höjd anges på bildbeskrivningssidan. Om du inte har möjlighet att räkna ut exakt så kan du jämföra med bilderna här nedan för att få ett ungefärligt värde.

Kvadratiska bilder får förhållandet 1.

Bilder i "stående" eller "porträtt"-format får ett förhållande som är lägre än 1.

Bilder i "liggande" eller "landskaps"-format får ett förhållande som är högre än 1.

Om en utmärkt artikel flyttas[redigera wikitext]

Om en utmärkt artikel flyttas bör även dess artikelsammanfattning flyttas till Wikipedia:Utvald artikel/Nytt sidnamn. En artikelsammanfattning flyttas på samma sätt som en vanlig sedan, instruktioner finns på sidan Wikipedia:Flytta sida. Efter flytten av artikelsammanfattningen, korrigera artikelnamnet i {{Utvald artikel/Datum}}. Om du av något skäl inte kan flytta, gör något av följande eller bådadera:

  • Placera följande mall högst upp i artikelsammanfattningen:
    • <noinclude>{{Flytta|Wikipedia:Utvald artikel/Nytt sidnamn|Artikeln ifråga har flyttats.|datum=2024-06}}</noinclude>
  • Skriv en flyttbegäran på sidan Wikipedia:Begäran om åtgärder.

Om en utmärkt artikel förlorar sin status eller nedgraderas till bra[redigera wikitext]

Om en utmärkt artikel förlorar sin status eller nedgraderas till bra bör dess artikelsammanfattning behållas (ifall artikeln senare skulle bli utmärkt på nytt), men placera följande mall högst upp i artikelsammanfattningen:

Den före detta utmärkta artikeln bör även raderas ifrån listan {{Utvald artikel/Datum}}.

Om en utmärkt artikel eller före detta utmärkt artikel raderas[redigera wikitext]

Om en utmärkt artikel raderas bör du först försäkra dig om att raderingen inte var ett misstag. Om det inte visar sig vara ett misstag, radera dess artikelsammanfattning (om du är administratör). Om du inte är administratör (och därmed inte har behörighet att radera sidor), anmäl artikelsammanfattningen för radering genom att placera följande mall högst upp i artikelsammanfattningen:

  • <noinclude>{{Radera|Artikeln ifråga har raderats.}}</noinclude>

Att en utmärkt artikel eller före detta utmärkt artikel raderas är dock mycket sällsynt, men det kan ändå potentiellt hända av vissa skäl.

Resultat[redigera wikitext]

OBS! Resultaten nedan kan vara missvisande på grund av sidcachen. Prova att rensa sidans cache, för att med högre sannolikhet få fram ett rättvisande resultat.

Dagens utvalda artikel[redigera wikitext]

Illustrerad inledning av bok 1 i Judiska fornminnen i Josefus-handskriften BN sygn. BOZ cim. 1 från år 1466. Warszawa Nationalmuseum. I denna bok återfinns båda omnämnandena av Jesus.

Jesusomnämnandena hos Josefus utgör två passager i den judiske historikern Flavius Josefus verk Judiska fornminnen (år 93/94). Bland forskare råder delade meningar om Jesusomnämnandenas till fullo skrivits av Josefus. Det kan helt eller delvis vara senare gjorda tillägg. Den dominerande uppfattningen bland forskare är att Josefus åtminstone nämnt Jesus. Om så är fallet, är Josefus den förste icke-kristne författare som bevittnar Bibelns Jesus.

Testimonium Flavianum är den längre passagen, vilken förekommer i bok 18 av Judiska fornminnen. I texten sägs Jesus ha varit en vis man som gjorde förunderliga gärningar och som korsfästes av Pilatus, men också ha uppstått på den tredje dagen.

Hänvisningen till Jesus i Testimonium Flavianum ses som betydelsefull. Det utgör det första utombibliska och icke-kristna bevittnandet av Jesus och det enda från nollhundratalet. Dessutom anses det som regel också vara den viktigaste icke-kristna källan, eftersom det utöver att vara äldst också är det enda som i någon omfattning ger oberoende information om Jesus – en indikation på att Jesus i sin samtid uppfattades som en vis lärare som gjorde underverk, samtidigt som det bekräftar kristnas bild av Jesus. ► Läs mer

Morgondagens utvalda artikel[redigera wikitext]

Europaparlamentet

Europaparlamentsvalet 2009 (EP-valet 2009) ägde rum den 4–7 juni 2009 i Europeiska unionens medlemsstater och var det sjunde allmänna och direkta valet till Europaparlamentet med syfte att välja ledamöterna av Europaparlamentet för valperioden 2009–2014. Valdeltagandet sjönk till 42,98 procent, det lägsta valdeltagandet sedan det första direkta valet 1979. Därmed fortsatte den obrutna trenden med ett avtagande valdeltagande.

Inget europeiskt politiskt parti erhöll egen majoritet i valet, men med mer än 32 procent av rösterna stärkte Europeiska folkpartiet (EPP) sin position som det största europeiska partiet. Samtidigt lyckades Europeiska socialdemokratiska partiet (PES) inte att vända trenden med ett allt lägre väljarstöd sedan valet 1994 och hamnade under 18 procent. Europeiska liberala, demokratiska och reformistiska partiet (ELDR) och Europeiska gröna partiet (EGP) gick däremot framåt i valet.

Efter valet valdes Jerzy Buzek (EPP) till ny talman och José Manuel Barroso (EPP) omvaldes som Europeiska kommissionens ordförande för en andra mandatperiod. Efter ett utdraget utnämningsförfarande kunde kommissionen Barroso II tillträda den 10 februari 2010. ► Läs mer

Föregående dagars utvalda artiklar[redigera wikitext]

Lista över utvalda artiklar[redigera wikitext]

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December