Portal:Natur

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

PORTAL:NATUR

Natur kan syfta på den levande, materiella världen i stort, men särskilt den av människan (väsentligen) opåverkade miljön i form av växter, djur, landformer o.s.v. Med natur avses även inre egenskaper som bestämmer beteende och ändamål i någon eller något ("sakens natur"). Det är ett begrepp som har tolkats och definierats sedan antiken i olika sammanhang, och har genomgått flera betydelseförskjutningar och därmed blivit mångtydigt och ideologiskt laddat. Svenska språket har lånat in det latinska ordet natura vars betydelse har att göra med födelse. Natur är med en klassisk definition allt som inte människan kan skapa, i motsats till kultur och senare artificiell, alternativt det som är fött eller medfött i motsats till det som är skapat av människan.

Utvald artikel
Västlig gorilla Primater (Primates), är en ordning i djurklassen däggdjur. Namnet kommer från latinets primas som betyder den främste eller förnäm. I dag indelas ordningen primater i två underordningar, Strepsirrhini och Haplorrhini. Till den senare underordningen räknas alla människoapor (Hominidae) som även innefattar människan (Homo sapiens). De flesta primater lever i tropiska eller subtropiska regioner av Amerika, Afrika och Asien. De flesta är också anpassade till ett liv i träd, med bland annat motsättliga tummar. Andra typiska kännetecken är god syn tack vare stora, framåtriktade ögon samt stor hjärna.
Utvald bild

En fjäril av arten Hypercompe scribonia.
Visste du att...
  • … den vilda populationen av davidshjort dog ut för flera århundraden sedan, men arten överlevde i kejserliga parker i Peking och senare i europeiska djurparker?
Utvalda artiklar

 Utmärkta artiklar (35 st)

Albertosaurus sarcophagusArchaeopteryxBlåmesFjäder (biologi)FjällGransångareGråsparvGröngölingGuldsiskaHussvalaKakapoKejsarpingvinKirurgfiskarKoltrastKomodovaranKorpLadusvalaMellanspettPrimaterRåkaRödloRödstjärtad korpkakaduaSpetsstjärtad duvaSkataSkräntärnaStareStormfåglarStrandskataSömn hos djurTaltrastTornseglareTretåig hackspettTrädkrypareTvättbjörnVärldsarv

 Bra artiklar (27 st)

Amazonas regnskogDNAFlodpärlmusslaGabonhuggormIgelkottJordbävningJättepandaKaktusarKlippduvaKnölvalLunnefågelMyskoxePudelRingduvaRussells huggormRådjurRätvalarRödögd bladgrodaSillgrisslaStormsvalaSvamparSvartbjörnTongariro nationalparkTropisk cyklonValarVindavkylningÖronsälar

Kvalitetsbilder på Commons

Featured pictures

Djur: AmfibierDäggdjurFiskarFåglarLeddjurReptilerÖvriga djur
Växter: VäxterBlommor
Natur: LandskapNaturfenomen

Quality images

Djur: AmfibierBlötdjurDäggdjur - i fångenskapDäggdjur - tamaDäggdjur - vildaFiskarFåglarNässeldjurReptilerTagghudingar
Växter: BlommorFrukter, bär, frön m.m.LavarLövverk m.m.SvamparTräd
Natur: LandskapNaturfenomenSoluppgångar och -nedgångar

  Kategorier
  Djur
  Växter
  Övriga organismer
  Ekologi
  Geovetenskap
  Jordens historia
  Portaler och projekt

Relaterade portaler:

Relaterade projekt: