Portal:Utvalt innehåll

Från Wikipedia


Utvalt innehåll på Wikipedia

Symbolen för utmärkta artiklar.
Symbolen för utmärkta artiklar.

Wikipedias utvalda innehåll kan vara välskrivna artiklar, förklarande bilder eller fördjupande listor. Alla har de gemensamt att de visar det finslipade resultatet av de samarbeten som driver Wikipedia.

Allt utvalt innehåll genomgår en grundlig granskningsprocess av Wikipedias användare. Om du är registrerad användare får du lägga din röst på någon av de artiklar som nomineras just nu.

En liten guldstjärna (Symbolen för utmärkta artiklar.) strax höger om rubriken på en sida indikerar att sidan du besöker är utmärkt. En liten blå stjärna (Symbolen för bra artiklar.) betyder att den är bra. Dessutom finns en liten grön stjärna (Symbolen för rekommenderade artiklar.) som utgör de rekommenderade artiklarna. Rekommenderade artiklar har av enskilda användare ansetts vara läsvärda och ha en bra täckning av artikelämnet. De har alltså, till skillnad från de utmärkta och bra artiklarna, inte varit föremål för någon omröstning.

Vill du se ett annat urval av artiklar? Ladda om sidan här.



Utmärkt artikel

Råsunda Fotbollsstadion

AIK Fotboll är den år 1896 startade fotbollssektionen inom den i Stockholm år 1891 bildade svenska idrottsklubben AIK. AIK är en av de mest framgångsrika svenska fotbollsklubbarna med elva SM-guld och hela 83 säsonger i Allsvenskan, vilket placerar laget på en tredjeplats i den allsvenska maratontabellen. Klubben innehar flest allsvenska rekord och vid spel i allsvenskan har AIK vunnit publikligan 36 gånger, vilket är flest av alla lag. AIK är också en av få svenska klubbar som lyckats ta sig till gruppspelet i Champions League, vilket klubben gjorde 1999. Sedan flytten från Stockholms Stadion år 1937 är hemmaplan Råsunda Fotbollsstadion. Från och med säsongen 2013 är ny hemmaplan Friends Arena efter 75 år på Råsunda.

Klubben drivs sedan 1999 som ett aktiebolag och hade per den 30 december 2009 3 699 aktieägare, den störste var AIK Fotbollförening med 52,76 procent av rösterna. ► Läs mer

Utmärkt portal

StockholmPortal:Stockholm
Stockholm
Stockholm

Bra artiklar

Rekommenderade artiklar

Utmärkt bild

Salin.

En salin även kallad saltgård är en anläggning för utvinning av koksalt ur havsvatten eller andra källor.

Utmärkt lista

The Mars Voltas diskografi

The Mars Volta är en amerikansk progressiv rockgrupp bildad 2001. De har släppt fem studioalbum, ett livealbum, två EP och nio singlar. The Mars Volta Group består av Omar Rodríguez-López, Cedric Bixler-Zavala, Isaiah "Ikey" Owens, Juan Alderete, Marcel Rodriguez-Lopez, Thomas Pridgen och John Frusciante (Red Hot Chili Peppers) på studioalbumen.

Bandets första studioalbum, De-Loused in the Comatorium, släpptes 2003 efter att bandet genomfört en turné i Europa som förband till Red Hot Chili Peppers. Albumet är producerat av Rick Rubin och det bygger på historien om artisten Julio Venegas (från El Paso, Texas) som begick självmord 1996. Bandet släppte 2005 sitt andra album Frances the Mute, vilket är baserat på en berättelse från en dagbok som bandmedlemen Jeremy Ward hittade i en bil. Albumet sålde över 100 000 exemplar den första veckan efter att det släppts och kom direkt in som fyra på Billboard 200-listan. Den första singeln från albumet var The Widow, som nådde 20:e plats på UK Singles Chart. Livealbumet Scabdates, släpptes senare samma år. Deras tredje studioalbum Amputechture släpptes 2006 och debuterade på en 9:e plats på Billboard 200. Det sålde över 59 000 exemplar den första veckan. Det fjärde studioalbumet The Bedlam in Goliath släpptes 2008 och debuterade på en 3:e plats på Billboard 200. ► Läs mer

Dagens skandinaviska artikel

Kort over Prince Edward Islands

Prince Edward Islands er to små ubeboede øer i det sub-antarktiske Indiske Ocean ca. 2000 km sydøst for Cape Town, som tilhører Sydafrika. Øerne er Marion Island (opkaldt efter Marc-Joseph Marion du Fresne, 1724-1772) og Prince Edward Island (opkaldt efter prins Edward, hertug af Kent og Strathearn, 1767-1820).

De to øer er særlige naturreservater i henhold til sydafrikansk lov, og aktiviteter på øerne er derfor begrænset til forskning og bevaringsforvaltning. Yderligere beskyttelse blev givet, da området i 2013 blev erklæret for et beskyttet havområde. De eneste mennesker, der bor på øerne, er personalet på en meteorologisk og biologisk forskningsstation på Marion Island, der drives af South African National Antarctic Program. ► Læs mere

Bra artikel

Camera lucida

Camera lucida (lat. "ljust rum") är ett optiskt instrument som tidigare användes av konstnärer som ett teckningshjälpmedel. William Hyde Wollaston tog patent på det 1806. Det användes flitigt av tecknare och målare under 1800-talet.

Camera lucida flyttar på delar av synfältet så att den bild som konstnären tecknar sammanfaller med det motiv som teckningen ska avbilda. Konstnären ser motivet och teckningen som om de var på samma plats. Detta gör det möjligt för konstnären att överföra stödpunkter från motivet till teckningsytan, och hjälper på så sätt till att skapa ett korrekt perspektiv och korrekta proportioner. Konstnären kan också dra hjälplinjer längs konturerna av det föremål som skall avbildas.

Om bilden av det föremål man önskar rita av är ljus, kan den vara svår att se mot ett vitt papper. Då är det bättre att rita med vit penna på svart papper. ► Läs mer