Ryfylkemuseet

Ryfylkemuseet
Nesasjøhuset i Sand
Information
Typ av museumRegionalt museum
PlatsSand, Troms fylke, Norge
AdressNordenden 14
Etablerat1950
Etablerat avKommuner och fylkeskommun
Webbplats
http://www.ryfylkemuseet.no/
Kolbeinstveit
Mjölkboden i Slettedalen
Öystads kvarnhus i Kvilldal
Vadmalsstampen i Kvæstad
Jelsa skulemuseum i Jelsa

Ryfylkemuseet är ett norskt regionmuseum för kommunerna Forsand, Strand, Hjelmeland, Suldal, Sauda, Finnøy, Rennesøy och Kvitsøy. Regionen omfattar den informella regionen Ryfylke i Rogaland med omkring 30.000 invånare.

Museet har huvudkontor i Sand, men museet kännetecknas av att det har många museer som står på sina ursprungliga platser i bygderna. Museet har enheter i de flesta av sina kommuner. Museet ger ut årsboken Folk i Ryfylke.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ryfylkemuseet bildades som regionmuseum för Ryfylke genom ett avtal mellan dåvarande Rogaland Folkemuseum och Rogalands fylkeskommun i oktober 1980.

Det tidigare Rogaland Folkemuseum bildades 1936. Meningen var att det skulle byggas upp ett friluftsmuseum vid Mosvatnet i Stavanger med byggnader från Jæren, Ryfylke och Stavanger. Denna plan blev inte genomförd, och de byggnader som museet efter hand övertog blev kvar på sina ursprungliga platser.

Efter ombildningen till regionmuseum för Ryfylke blev samlingarna på Jæren överförda till Hå bygdemuseum och den nye museumenheten Jærmuseet. Samlingarna som museet hade i Hjelmeland och Suldal inlemmades i regionmuseet.

Folkemusikkarkivet for Rogaland inlemmades i Ryfylkemuseet 1992. År 2002 inrättades ett centrum för byggnadsvård vid museet.

Ingående museer och museibyggnader[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på artikeln Ryfylkemuseet på norskspråkiga Wikipedia (bokmål).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]