Stora Takstens

Gamla manbyggnaden på Stora Takstens, med "skolbyggnaden" till höger

Stora Takstens Gård ("Takstains") är en gård i Lärbro sockenGotland.

Den gamla manbyggnaden är från medeltiden, men byggdes om 1767, då bland annat en andra våning lades på. Byggnaden restaurerades 1989-91. Den bredvidliggande mindre "skolbyggnaden" är från 1700-talets början och den nyare manbyggnaden, "Grubbs hus" efter kalkpatronen Edvard Israel Grubb d.ä. (1782-1853), uppfördes från omkring 1820.

De äldsta kända ägarna är Niklas och Mikael Takstains, och rester från deras stenhus ingår troligen i den gamla manbyggnadens nedervåning.

Tidigare ägare[redigera | redigera wikitext]

Gården såldes 1874 av bröderna Bolinder. Köparen var konsuln och riddaren J. P. Stare, grosshandlaren C. Procopée och possessionaten K. Björkman[1].

Sägnen om gården[redigera | redigera wikitext]

Det går en sägnen om mannen och hövdingen Nikolaus Taksten. Nikolaus bodde på gården på 1200-talet och var en mäktig man. Så pass mäktig att prästen inte fick börja i kyrkan för än Nikolaus var på plats. Han skall ha varit dryg och egenkär, en som satte skräck för hela samhället och som var fruktad av många. En dag var Nikolaus sen till kyrkan. Så pass sen att även prästen blev irriterad och började gudstjänsten utan honom. När Nikolaus kom till kyrkan och upptäckte detta blev han så arg att han högg ihjäl prästen inför hela församlingen med sitt svärd. Bybona i socknen fick nog och jagade Nikolaus till präststugan där dem slog ihjäl honom och stenade han till döds. Innan han dog svor han att han skulle återvända innan domedagen. Legenden säger att han var så egoistisk att om man tar med sig något från hans gård så hemsöker han personen tills det att saken är på plats igen. Efter det har det varierat, en del folk har känt att någon tar på dem när man är på gården, andra har sätt en skepnad i form av en regnrock svepa över vägen till gården, några har när dem tagit gruppbilder fått med en extra person i form av en skepnad i fönstret. Man känner kalla kårar och kyla när man går på gården. Nästan som att ondskan sitter i väggarna.

Gården har blivit undersökt av Joakim Lundell och Jonna Lundell i programmet "Spökjakt".

Källor

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Bebyggelseregistrets anläggningspresentation