Portal:Utvalt innehåll

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:Utvalt innehåll)


Utvalt innehåll på Wikipedia

Symbolen för utmärkta artiklar.
Symbolen för utmärkta artiklar.

Wikipedias utvalda innehåll kan vara välskrivna artiklar, förklarande bilder eller fördjupande listor. Alla har de gemensamt att de visar det finslipade resultatet av de samarbeten som driver Wikipedia.

Allt utvalt innehåll genomgår en grundlig granskningsprocess av Wikipedias användare. Om du är registrerad användare får du lägga din röst på någon av de artiklar som nomineras just nu.

En liten guldstjärna (Symbolen för utmärkta artiklar.) strax höger om rubriken på en sida indikerar att sidan du besöker är utmärkt. En liten blå stjärna (Symbolen för bra artiklar.) betyder att den är bra. Dessutom finns en liten grön stjärna (Symbolen för rekommenderade artiklar.) som utgör de rekommenderade artiklarna. Rekommenderade artiklar har av enskilda användare ansetts vara läsvärda och ha en bra täckning av artikelämnet. De har alltså, till skillnad från de utmärkta och bra artiklarna, inte varit föremål för någon omröstning.

Vill du se ett annat urval av artiklar? Ladda om sidan här.



Utmärkt artikel

Zita, Stockholms äldsta biograf.

De första försöken med permanenta biografsalonger i Stockholm gjordes i slutet av 1890-talet efter att kinematografen hade demonstrerats på Stockholmsutställningen 1897. Innan dess var det mest kringfarande som visade upp biografen som en sorts kuriös underhållning.

År 1905 hade Stockholm tio biografer och vid utgången av 1909 hade siffran stigit till 25 fasta biografsalonger. År 1943 fanns det flest biografer i Stockholms stad (110 st). År 2009 hade antalet sjunkit till ett tiotal, borträknat de biografer i Stockholms förorter som bebyggdes först efter 1943. Flest biobesökare noterades 1956 med 16,8 miljoner; en toppnotering som aldrig har överträffats.

Den äldsta biografen i drift är Zita, som uppfördes redan 1913 under namnet Vinter-Palatset. Bland de vackraste räknas idag Skandia-Teatern, som invigdes 1923 och byggdes efter arkitekt Gunnar Asplunds ritningar. Den beskrevs av samtida konstexperter som ett mästerverk och är en av de få kvarvarande singelbiograferna i staden. Skandia-Teatern är sedan 2001 renoverad till originalskick och skyddas av kulturmiljölagen (då benämnd kulturminneslagen). ► Läs mer

Utmärkt portal

NaturPortal:Natur
Natur
Natur

Bra artiklar

Rekommenderade artiklar

Utmärkt bild

Groda.

Vitläppad trädgroda (Litoria infrafrenata) är en groda från Oceanien.

Utmärkt lista

The Mars Voltas diskografi

The Mars Volta är en amerikansk progressiv rockgrupp bildad 2001. De har släppt fem studioalbum, ett livealbum, två EP och nio singlar. The Mars Volta Group består av Omar Rodríguez-López, Cedric Bixler-Zavala, Isaiah "Ikey" Owens, Juan Alderete, Marcel Rodriguez-Lopez, Thomas Pridgen och John Frusciante (Red Hot Chili Peppers) på studioalbumen.

Bandets första studioalbum, De-Loused in the Comatorium, släpptes 2003 efter att bandet genomfört en turné i Europa som förband till Red Hot Chili Peppers. Albumet är producerat av Rick Rubin och det bygger på historien om artisten Julio Venegas (från El Paso, Texas) som begick självmord 1996. Bandet släppte 2005 sitt andra album Frances the Mute, vilket är baserat på en berättelse från en dagbok som bandmedlemen Jeremy Ward hittade i en bil. Albumet sålde över 100 000 exemplar den första veckan efter att det släppts och kom direkt in som fyra på Billboard 200-listan. Den första singeln från albumet var The Widow, som nådde 20:e plats på UK Singles Chart. Livealbumet Scabdates, släpptes senare samma år. Deras tredje studioalbum Amputechture släpptes 2006 och debuterade på en 9:e plats på Billboard 200. Det sålde över 59 000 exemplar den första veckan. Det fjärde studioalbumet The Bedlam in Goliath släpptes 2008 och debuterade på en 3:e plats på Billboard 200. ► Läs mer

Dagens skandinaviska artikel

Den vellykkede invasjonen i Normandie og frigjøringen av Frankrike var en milepæl på veien mot Tysklands endelige kapitulasjon.

Invasjonen i Normandie var de vestlige alliertes landgang og fremrykking i Normandie i Frankrike under andre verdenskrig. Den begynte 6. juni 1944, og ansees avsluttet med frigjøringen av Paris den 25. august 1944.

Beslutningen om å invadere ved å krysse Den engelske kanalen i 1944 ble tatt under strategiske drøftinger mellom Storbritannias statsminister Winston Churchill og den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt i Washington D.C. i mai 1943. General Eisenhower ble sjef for Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force (SHAEF), og general Montgomery ble sjef for 21. armégruppe, som omfattet alle landstyrkene. Invasjonen var avhengig av vest-alliert nedkjempelse av trusselen fra tyske ubåter, fly, og at Sovjetunionens Den røde armé bandt storparten av det tyske Wehrmachts styrker på østfronten.

Kysten av Normandie i det nordvestlige Frankrike ble valgt for invasjonen. USA, Storbritannia og Canada fikk ansvar for hver sin sektor av landgangsområdet. For å møte forholdene ved brohodet, ble to kunstige havner, og en rekke spesialiserte stridsvogner og annet utstyr utviklet. ► Les mer her.

Bra artikel

Tretåig sengångare som äter

Tretåiga sengångare, Bradypus, är det enda släktet i familjen Bradypodidae. Även om de liknar de något större och snabbare tvåtåiga sengångarna, så är de båda släktena inte särskilt nära besläktade. Tretåiga sengångare är kända för att vara väldigt långsamma och når en topphastighet på cirka 0,25 km/h.

Tretåiga sengångare lever på den amerikanska kontinenten, utbredningsområdet sträcker sig från Centralamerika (Honduras) till Sydamerika. De saknas däremot i Anderna, i regionen Llanos längs Orinocos strandlinje och i de allra sydligaste zonerna av kontinenten. ► Läs mer