Wikipedia:Veckans tävling/Vem är hon I

Från Wikipedia


Tävla om den gröna kvinnorosetten och ge svar på "Vem är hon?"


Priser
  • Vinnarpris:
  • Andra-pris:
  • Övriga tävlande, minst 50 poäng:
  • Deltagande: överraskning


Nu är tävlingen slut! Tack för intresset.
Tävlingslogg

Vem är hon? Sprid mer ljus på de kvinnor som idag är dolda.
Vem är hon? Sprid mer ljus på de kvinnor som idag är dolda.

Måndag: Nu har tävlingen öppnat och instruktionerna förfinats så att allt är redo för morgonens ivriga deltagare. Som mätbart mål förväntas 5 nya projektdeltagare (8 totalt), 10 sidor framsteg (36 totalt), och 20 nya biografier. Som startpunkt avläses [0 (3), 0 (26), 0 (-)]. Därutöver avläses några sekundära framstegsmarkörer för kontroll: [ok=3, J2=4, VÄH=2, WD=98+26].


Tisdag: Läget oförändrat och ingen anmäld när andra dagen gryr. Det går att se att mindre ändringar sker enligt loggen, men än så länge ingen som motiverats av VT.


Onsdag: Ännu en dag som kom och gick, inga bidrag VT fick. Mall:VÄH är nu dokumenterad, oklarheten minimerad? Veckan så långt aningens trist, ska den som kommer först bli sist? Idén var att samlad kraft drar flera, men utan samling kan det fallera. Torsdag, fredag, helgen sen, många chanser finns det än!


Torsdag: Halva tiden har passerat snart och ingen har vågat inleda. För att bana väg blir det väl min roll att leda tävlingen mer handgripligt. Jag tror att jag börjar skriva artikeln Vem är hon under dagen.

In rusar i stället Paracel63 och ikläder sig ledartröjan i utbyte mot 4 poäng från existerande artiklar. Men inte blev han mallig av det!


Fredag: Alla ivriga läsare undrar: Vad kan komma att ske idag? Blir det en fri dag att spendera med kvinnors biografier?

Sen kväll kom ytterligare en deltagare in i tävlingen: Fredde 99 uppdaterade Birgitta Blom och lägger sig tätt inpå Paracel63 som stannat i ledningen.


Lördag: Nu är det helg. Får vi fler deltagare? Görs något för att utmana tätpositionerna? Besök oss igen i morgon för den rafflande upplösningen!


Söndag: Sista dagen är här och det är ganska tydligt att mina mätbara mål inte kommer att nås. Faktum är att jag inte tror att mätvärdena ändrats alls under veckan. Trots det har ett litet antal existerande biografier justerats, och det är ju inte illa.

Det är fortfarande nästan 3 timmar kvar i tävlingen. Hur mycket går inte att skriva på den tiden? Det har efterfrågats mer direkta tips och mindre krångliga regler. Såhär på upploppet kan den som vill tänka sig enklare regler: Skriv biografi för en från Önskelistan, räkna poäng enligt tillförda byte. Mer komplicerat än så behövde det aldrig vara.

Fredde 99 tog direkt upp den uppmaningen och dök upp på första plats: 19:21 på denna sista dag tävlar vi med systrarna Tjernberg.


Avslutning: Slutsignalen gick utan ytterligare bidrag. Fredde tog förstapriset och prickade precis 50 poäng. Paracel nöjde sig med en andra plats. Extra eloge till Paracel också för att ha visat övriga deltagare att det inte var en omöjlig uppgift! Dessutom gjorde Paracel ytterligare 8 justeringar av VÄH-biografier som dessvärre inte gav poäng eftersom det var mindre än 50 byte. Ett omnämnande går till Annika64, som utöver tävlan engagerade sig i önskelistan och kände igen Linda Haglund-Johnson som en omdirigering till befintlig biografi.

Poängräkningen är nu officiellt accepterad som krånglig. Vid kontrollräkning visade det sig att Fredde saknade 7 p från de ändringar han gjort inom tävlan: Bonuspoäng för källmarkering, men också tillägg i ytterligare en biografi på fredagen. Givetvis räknas även dessa poäng in.

Ingen nappade på den administrativa delen av VÄH-projektet. Som avslutning kommer jag att göra de kvarvarande små ändringarna för att se hur många lätta poäng som missats. Därefter ska jag sammanställa resultatet och fördela vinster och rosetter.


Tävlingen slut.
Tävlingen slut.

Resultat: Två nyskrivna biografier och 16 förbättrade inom tävlan. Tre användare engagerade sig i tävlingen, varav två som deltagare. Ingen av dem registrerade sig som projektmedlem.

Under veckan gjorde ytterligare 15 användare ändringar på 22 biografier som listas i Vem är hon. Det får betraktas som någon form av bakgrundsaktivitet, oberoende av tävlingen, men likväl ett tecken på att ämnet engagerar. Välkommen att fortsätta arbetet i miniprojekt Vem är hon!

Detta var första gången jag ledde VT. Vill du lämna återkoppling på vad som kunde gjorts bättre är det välkommet på diskussionssidan. -- JAGulin (diskussion) 7 oktober 2019 kl. 06.14 (CEST)[svara]


Vem är hon I[redigera | redigera wikitext]

Kim Anderzon har artikel som inte refererar till VÄH.

Boken Vem är hon (wd:Vem är hon (Q19897035), här kallad VÄH) från 1988 finns inscannad i Projekt Runeberg. Den omfattar ca 3000 korta biografier över svenska kvinnor. De flesta av dessa borde kunna leda till biografier på Wikipedia också. Ett pågående miniprojekt går ut på att bedöma vilka av dessa kvinnor som är relevanta för en egen artikel i Wikipedia och att skapa dessa.

Det är första gången detta projekt blir veckans tävling, men en långsiktig del i en Wp-strävan efter balans genom fler artiklar om kvinnor. Kanske är Wikiträffar i veckan ett tillfälle att sprida uppmaningen och bjuda in till tävlingen.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Mål: Att utöka och skriva biografi-artiklar om kvinnorna i VÄH och på så sätt föra miniprojekt Vem är hon framåt. Som mätbart mål förväntas 5 nya projektdeltagare (8 totalt), 10 sidor framsteg (36 totalt), och 20 nya biografier.
  • Tid: 30 september–6 oktober 2019.
  • Tävlingsledare: Jagulin. Deltagarna räknar själva sina poäng.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn och lista efterhand de artiklar du bearbetat samt poäng (se exempel nedan). Placera ditt användarnamn i alfabetisk ordning bland de andra tävlande. Det går bra att ansluta senare, då räknar du poäng från anmälningsdagen.
  • Pris: Den gröna kvinnorosetten till vinnaren. En andraplats ger den lila rosetten . Övriga deltagare som når 50 poäng får den bruna rosetten . Alla deltagare får som deltagarpris en än så länge hemlig present.

Instruktioner[redigera | redigera wikitext]

Själva uppgiften följer Vem är hon och administrationen sker där. Tävlingens poängräkning ligger förstås utanför det projektet och bokförs i helhet här. Det kanske blir lite krångliga regler, men vi lär efterhand och gör bättre nästa gång!

I den mån tävlingsledningen arbetar för projektets framsteg under veckan är det utom tävlan och ev. poängräkning kommer inte att ingå i slutställningen utan förs endast som inspiration.

Tips
  • Lägg gärna [[Wikipedia:Veckans_tävling/Vem_är_hon_I]] i redigeringskommentar för varje redigering som ger poäng.
  • För att undvika redigeringskonflikt på projektsidan kan du lämna framgångsstapeln orörd under tävlingen. Tävlingsledningen uppdaterar den i efterhand.
  • Redigerar du ett avsnitt i stället för hela sidan brukar det inte bli redigeringskonflikt. Det är ganska långa stycken på projektsidan, så planerar du att göra större ändringar där (ändra flera namn som blivit fel, eller jobba igenom en hel sida) finns det risk för konflikt. Det kan vara en idé att lägga in tillfälliga underavsnitt: Omslut den VÄH-sida du ska jobba på med === ''Användarnamn'' === och === FRITT === och spara bara det. Använd avsnittet för att få en mindre redigeringsyta och ta bort avsnittsmarkeringen när du är klar eller tar paus.
  • Strategisk planering för att få poäng går bra, men snylta inte poäng från andras arbete. Samarbete för att avsluta en sida eller artikel bör vara i god ton och balanserat. En sida i namnat underavsnitt kan betraktas som tingad.

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

  • Varje 100 byte tillägg i ny eller befintlig VÄH-biografi = 1 poäng (avrunda uppåt från 50)
  • + 3 p i bonus för första bilden på biografins huvudperson inlagd (direkt eller via Wikidata).
  • + 1 p i bonus för första källhänvisningen utöver VÄH och folkbokföring. Länk till annan Wikipedia-artikel räknas inte som källa.
  • + 1 p i bonus för första källhänvisningen till VÄH korrekt formaterat med VÄH-mallen.
  • 1 p för varje personnamn som rättas, läggs till eller tas bort på projektsidan.
  • 1 p då en person markeras   ({{ok}}) på projektsidan.
  • 1 p då en person ges {{Anmärkning}} på projektsidan med en bra motivering för otillräcklig relevans. Ingen poäng går till -bekräftningen av anmärkningen.
  • 1 p då en hel VÄH-sida markeras  Fixat på projektsidan.
  • 1 p då du vid veckans slut är listad som deltagare i projektet. Givetvis stannar du så länge du vill, men poäng utdelas bara en gång under veckan.
  • Varje 100 byte tillägg i själva Vem är hon artikeln = 1 poäng (avrunda uppåt från 50)
  • OBS! Om det råder tveksamhet avgör tävlingsledaren om en ändring ger poäng. Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag.

Bot-deltagande[redigera | redigera wikitext]

Råden för Veckans tävling säger att reglerna ska vara tydliga angående Bot-deltagande. Eftersom det inte varit med från början kommer detta tillägg att förhålla sig positivt till bot-assistans. Ja, bot är välkommen.

  • Bot med eget konto tävlar (i eget namn) endast om poängräkning sammanställs på denna sida. En fullständig log bör ligga på annan plats och det måste inte vara bot själv som sammanställer poängen.
  • Avsikten var inte att inbjuda till mass-skapade bot-artiklar, men troligen kan viss kategorisering och VÄH-mall göras av bot.
  • För icke-bot-användare är det svårt att dra gränsen för olika sorters verktyg och därför är allt tillåtet.
  • Meddela gärna i poängsammanställningen om omfattande automatisering använts. Eventuellt ges pris i två klasser.
  • Notera att Wikidata och svWp inte har samma syn på relevans, att en person listas på WD betyder inte att den automatiskt platsar på svWp.

Här nedan kan man lista önskade artiklar som ännu inte påbörjats. Alla är välkomna att önska – både tävlingsdeltagare och "åskådare"! Eftersom listan redan finns på projektsidan är det kanske inte intressant, men möjligheten lämnas här ändå.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar får varje önskare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn). När en önskan (länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version) blivit artikel kan önskaren lägga in en ny.

Önskelista[redigera | redigera wikitext]

Plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in. Av praktiska skäl endast ett tiotal per tipsare. Stryk över det som har fixats.

(Deltagarna listas alfabetiskt, så hittar vi lättare.)

Exempel, 50 p
  1. Ragnhild Haarstad, utökad +2 240 byte & VÄH = 22 + 1 p (ej första källa, ej bild)
  2. Ragnhild Haarstad, ok = 1 p
  3. Kerstin Aggefors, anmärkning = 1 p
  4. sid. 0369 rättad, lagt till Kajsa af Petersens, tagit bort 3 fel = 4 p (inte biografi, bara rättad lista på projektsidan)
  5. Vibeke Bolinder, skapad 1 728 byte & VÄH & källa = 17 + 2 p (ej bild)
  6. Vibeke Bolinder, ok = 1 p
  7. sid. 34 fixad = 1 p (poäng godtas ej, de ingående personerna är inte klar-markerade)
  8. Användare:Jagulin, deltagare = 1 p

Nedanstående rosetter är endast provisoriskt utplacerade. De kan i slutsammanställningen komma att bytas ut mot en mer värdefull rosett.


Fredde 99, 50 p [redigera | redigera wikitext]

Kontrollräkning JAGulin (diskussion) 7 oktober 2019 kl. 06.14 (CEST)[svara]

Paracel63, 4 p [redigera | redigera wikitext]

Kontrollräkning JAGulin (diskussion) 7 oktober 2019 kl. 18.51 (CEST)[svara]
  • Ytterligare 8 biografier putsade, var och en under 50 byte = 0 p

Avslutning / Jagulin, 18 p utom tävlan[redigera | redigera wikitext]