Mall:Utvald artikel

Från Wikipedia

[visa] [redigera] [rensa sidcachen]

Dokumentation


Sektionen Utvald artikelhuvudsidan lyfter fram en av Wikipedias utmärkta artiklar.

Sammanfattningar av utvalda artiklar för huvudsidan: 17 apr–2 jul · 3 jul–17 sep · 18 sep–3 dec · 4 dec–18 feb · 19 feb–17 apr

Arkiv av tidigare utvalda artiklar på huvudsidan: 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009

I dag är det tisdag 23 april 2024, vecka 17 - Rensa sidans cache

Den här mallen schemalägger dagens utvalda artikel som bland annat visas på huvudsidan. Datumen för de utvalda artiklarna bestäms på sidan Mall:Utvald artikel/Datum.

Innehållet som visas hämtas från respektive artikelsammanfattning, det vill säga [[Wikipedia:Utvald artikel/Artikelnamn]].

Att göra

Om en ny utmärkt artikel antas

  1. Om en ny utmärkt artikel antas bör en ny artikelsammanfattning skapas (det vill säga en sådan som visas på huvudsidan). En artikelsammanfattning brukar innehålla artikelns ingress eller (om ingressen är lång) de två–tre första styckena, beroende på deras storlek. Det bör även finnas en bild och en tillhörande bildtext och ett angett bildförhållande (se nedan). För att skapa artikelsammanfattningen, skriv in artikelns exakta namn i inmatningsfältet nedan och klicka på Skapa artikelsammanfattning. Följ sedan instruktionerna som kommer upp när du har gjort det.

  2. När en artikelsammanfattning har upprättats bör artikelns exakta namn läggas till i {{Utvald artikel/Datum}} på ett ledigt datum, tillika datumet då artikelsammanfattningen kommer att visas på huvudsidan.

Bildförhållande

För att bilden ska få lagom storlek på huvudsidan och i andra portaler ska parametern "bildförhållande" innehålla kvoten mellan bredden och höjden på bilden. Bredd och höjd anges på bildbeskrivningssidan. Om du inte har möjlighet att räkna ut exakt så kan du jämföra med bilderna här nedan för att få ett ungefärligt värde.

Kvadratiska bilder får förhållandet 1.

Bilder i "stående" eller "porträtt"-format får ett förhållande som är lägre än 1.

Bilder i "liggande" eller "landskaps"-format får ett förhållande som är högre än 1.

Om en utmärkt artikel flyttas

Om en utmärkt artikel flyttas bör även dess artikelsammanfattning flyttas till Wikipedia:Utvald artikel/Nytt sidnamn. En artikelsammanfattning flyttas på samma sätt som en vanlig sedan, instruktioner finns på sidan Wikipedia:Flytta sida. Efter flytten av artikelsammanfattningen, korrigera artikelnamnet i {{Utvald artikel/Datum}}. Om du av något skäl inte kan flytta, gör något av följande eller bådadera:

  • Placera följande mall högst upp i artikelsammanfattningen:
    • <noinclude>{{Flytta|Wikipedia:Utvald artikel/Nytt sidnamn|Artikeln ifråga har flyttats.|datum=2024-04}}</noinclude>
  • Skriv en flyttbegäran på sidan Wikipedia:Begäran om åtgärder.

Om en utmärkt artikel förlorar sin status eller nedgraderas till bra

Om en utmärkt artikel förlorar sin status eller nedgraderas till bra bör dess artikelsammanfattning behållas (ifall artikeln senare skulle bli utmärkt på nytt), men placera följande mall högst upp i artikelsammanfattningen:

Den före detta utmärkta artikeln bör även raderas ifrån listan {{Utvald artikel/Datum}}.

Om en utmärkt artikel eller före detta utmärkt artikel raderas

Om en utmärkt artikel raderas bör du först försäkra dig om att raderingen inte var ett misstag. Om det inte visar sig vara ett misstag, radera dess artikelsammanfattning (om du är administratör). Om du inte är administratör (och därmed inte har behörighet att radera sidor), anmäl artikelsammanfattningen för radering genom att placera följande mall högst upp i artikelsammanfattningen:

  • <noinclude>{{Radera|Artikeln ifråga har raderats.}}</noinclude>

Att en utmärkt artikel eller före detta utmärkt artikel raderas är dock mycket sällsynt, men det kan ändå potentiellt hända av vissa skäl.

Resultat

OBS! Resultaten nedan kan vara missvisande på grund av sidcachen. Prova att rensa sidans cache, för att med högre sannolikhet få fram ett rättvisande resultat.

Dagens utvalda artikel

Orakelbensskrift från kung Wu Dings regeringstid

Orakelbensskrift (甲骨文; jiǎgǔwén) ('skrift på sköldar och ben') är en forntida stil av det kinesiska skriftspråket och en del i ursprunget till kinesisk kalligrafi. Stilen har fått sitt namn av att texten är inristad i så kallade orakelben (甲骨; jiǎgǔ).

Orakelben användes i det antika Kina för att göra spådomar som utlästes ur sprickformationerna efter att orakelbenen spräckts av upphettning. Orakelbensskriften användes huvudsakligen från omkring 1250 f.Kr. till 1046 f.Kr. under Shangdynastin. Skriften levde även till viss del kvar under efterföljande Zhoudynastin fram till att den försvann på 700-talet f.Kr. i takt med att spåmetoderna från I Ching började användas. Orakelbensskriften representerar det äldsta kända kinesiska skriftspråket, även om det finns äldre fynd av fristående skrivtecken. Orakelben har haft en mycket stor betydelse för arkeologer och historiker och är den äldsta skriftliga dokumentationen om den kinesiska historien. ► Läs mer

Morgondagens utvalda artikel

Fredriksborgs fästnings bevarade 1700-talsinteriör.

Stockholms fasta försvar var Stockholmsregionens fortifikationsbyggnader uppförda till stadens försvar mot fientliga angrepp från sjö, land och luft. De äldsta anläggningarna går tillbaka till 1200-talet. I samband med rysshärjningarna längs svenska Östersjökusten moderniserades respektive nybyggdes många skansar. Under hela 1800-talet diskuterades frågan om Stockholms skydd mot angrepp, huvudsakligen från öst. Mot slutet av 1800-talet infann sig även ett nytt försvarspolitiskt tänkande, när centralförsvaret avlöstes av ett gräns- och kustförsvar. Redan före andra världskrigets utbrott uppmärksammades luftvärnets viktiga roll och man förstärkte även försvaret i skärgården.

Idag är många av Stockholms fasta försvarsanläggningar rivna för ett ge plats åt ny bebyggelse men en hel del fästningar, skansar, värn, stridsvagnshinder och pjäsplatser är fortfarande kvar. De utgör en viktig och konkret del av Stockholms historia. Några är byggnadsminnen, k-märkta eller har fornminneskydd. ► Läs mer

Föregående dagars utvalda artiklar

Lista över utvalda artiklar

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December