Ulph Hamilton

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ulf Hamilton)
Ulph Hamilton
Född1 februari 1920
Död19 april 1965 (45 år)
Medborgare iSverige
FöräldrarDouglas Hamilton
Erna Hamilton
Redigera Wikidata

James Ulph Harald Douglas Hamilton, född 1 februari 1920 i Montreux, Schweiz, död 19 april 1965 (självmord) var en svensk greve och frivillig i tyska Waffen-SS under andra världskriget.[1][2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ulph Hamilton var son till Douglas Hamilton, som även han stred i tysk tjänst under andra världskriget, och Erna Hamilton, född Simonsen. Han växte upp hos sina morföräldrar i Danmark och 1934 inledde han studier i Lund men avlade ingen examen. Sommaren 1941 tog han istället värvning i Waffen-SS och blev ledare för den så kallade "Hamiltongruppen" eller "Vikingarna" som de också kallade sig själva. Det var en grupp svenskar som rest med tron om att få strida i en helsvensk bataljon i Finland men istället hamnade på östfronten i SS-Regiment Der Führer efter utbildning i Klagenfurt, Österrike. Ulph Hamilton, som var tysktalande, ledde gruppen fram till Klagenfurt där han istället fick agera tolk under utbildningen.

Väl under utbildningen hade han svårt att anpassa sig till den stränga disciplinen och hans änka Ulla-Birgitta Hamilton berättar i dokumentären Svenskarna som stred för Hitler om hur Hamilton vid ett tillfälle som bestraffning tvingats kräla i leran och sedan fått springa runt sin trupp och ropa "Jag är en svensk greve men jag ser ut som ett svin!". Dock blev han, innan han hunnit se strid vid fronten, hemskickad från utbildningen då man menade att han var "politiskt opålitlig".

Hamilton hittades död genom självmord efter att han inte dykt upp i rätten efter ett åtal för att ha svindlat matthandlare på äkta mattor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]