Sara Svensson

Från Wikipedia
För konstnären, se Sara Svensson (konstnär).
Sara Svensson
Alias"Barnflickan"
Född6 april 1977 (47 år)
Vaggeryd, Jönköpings län
Dömd förMord
Mordförsök
StraffRättspsykiatrisk vård

Sara Marie Svensson, född 6 april 1977 i Vaggeryd, var den så kallade "barnflickan" i Knutby, som den 10 januari 2004 mördade Alexandra Fossmo och allvarligt skadade grannen Daniel Linde. Detta skedde på anstiftan av pastor Helge Fossmo och utgjorde del i det som kom att kallas Knutbydramat.

Efter att ha utexaminerats från omvårdnadsprogrammet i gymnasieskolan arbetade Svensson ett år med personer med funktionsnedsättningar. Året efter gick hon Bibelskola Livskraft i Aneby.[1] Som praktik valde hon att vara i Knutby en månad. I oktober 1998 gick Svensson i Knutbyförsamlingens träningsskola och upplevde att Gud ville att hon skulle flytta dit.[2] Hon gifte sig i september 2000, men flyttade i juni 2001 in hos Helge Fossmo.

Den 8 november 2003 misshandlade hon Alexandra Fossmo med en hammare, men händelsen polisanmäldes inte. Hon fick istället lämna Knutby och åkte till sin far i Vaggeryd. Helge Fossmo fortsatte att ha tät telefonkontakt med henne. Han förmådde henne att köpa ett vapen, vilket hon gjorde med hjälp av Farid Lamrani,[3] som kan ha varit polisinformatör.[4] Fossmo dömdes för att ha påverkat Svensson att bege sig till Knutby den 10 januari 2004.

Efter mordet åkte Svensson från Knutby mot Småland där hon i Vrigstad i Sävsjö kommun kastade vapnets ljuddämpare i en papperskorg vid Vrigstad Wärdshus. Därefter fortsatte Svensson genom Småland för att från Ölandsbron kasta revolvern i Kalmarsund, där dykare senare fann den efter Svenssons anvisningar.[5] Hon greps nästa dag, erkände mord och mordförsök, men hävdade att ingen annan var inblandad. Teknisk bevisning i form av telefontrafik visade annat, och två veckor senare greps Fossmo.

Svensson vårdades på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena, och skrevs ut i december 2011.[6] Efter utskrivningen vårdades hon i öppenvården och studerade textil vid Vadstena folkhögskola.[7][6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]