Äkta kanel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För kryddan, se kanel.
Äkta kanel
Cinnamomum verum1.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Underklass Magnoliidae
Ordning Lagerordningen
Laurales
Familj Lagerväxter
Lauraceae
Släkte Kanelsläktet
Cinnamomum
Art Äkta kanel
C. verum
Vetenskapligt namn
§ Cinnamomum verum
Auktor J.Presl, 1825
Hitta fler artiklar om växter med

Äkta kanel eller ceylonkanel (Cinnamomum verum[1]) är en art i familjen lagerväxter som förekommer naturligt på Sri Lanka (tidigare Ceylon) och sydöstra Asien. Den är en av flera arter vars bark används som kryddan kanel. Arten odlas kommersiellt främst i Sri Lanka, och i mindre skala i Madagaskar och Seychellerna.

Stänger (bark), pulver och torkade blommor från äkta kanel.

Majoriteten av den kanel som handlas internationellt är kassiakanel, som är en nära släkting till ceylonkanel. Ceylonkanel är ljusare i färgen än kassiakanel, och stängerna är sprödare och lättare att pulvrisera. Smaken är mild och aromatisk. Kumarinhalten är låg.

Benämningen "äkta kanel" är en direkt översättning av det latinska artnamnet Cinnamomum verum som betyder "sann kanel" eller "äkta kanel". Namnet har ingenting med växtens eller kryddans äkthet att göra.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Kanel, 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Taxonomy browser (Cinnamomum verum)”. National Center for Biotechnology Information. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/Taxonomy/Browser/wwwtax.cgi?id=128608. Läst 6 november 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]