Äkta kastanj

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Äkta kastanj
Castanea sativa - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-173.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningBokordningen
Fagales
FamiljBokväxter
Fagaceae
SläkteKastanjesläktet
Castanea
ArtÄkta kastanj
C. sativa
Vetenskapligt namn
§ Castanea sativa
AuktorMill.
Utbredning
Castanea sativa range.svg
Hitta fler artiklar om växter med

Äkta kastanj (Castanea sativa)[1] är ett träd i familjen bokväxter som förekommer i Syd- och Centraleuropa och Balkan till Turkiet och Kaukasus samt i nordvästra Afrika. Äkta kastanj växer också i Östangeln, alltså i området omkring de engelska städerna Ipswich och Norwich, där de bildar mindre skogar. Arten kan överleva i sydligaste Sverige och ibland också få mogna frukter där, åtminstone under år med lång växtsäsong. Äkta kastanj har konstaterats förvildad bland annat i Varberg[2] och i Ljunghusen. Frösådda unga exemplar drabbas i Sverige ofta av frostskador, vilket inte nödvändigtvis dödar dem, men leder till ett mer buskliknande växtsätt.

Äkta kastanj är när den är fullt utväxt 20 - 35 meter hög.

Kastanjeträdet liknar i form och storlek arter i eksläktet (Quercus) och blir nästan lika gamla, men växer snabbare till full storlek. Blommorna växer i stora upprättstående klasar.

Användningsområden[redigera | redigera wikitext]

Kastanjer i sin svepeskål.

Livsmedel och foder[redigera | redigera wikitext]

Kastanjens frukt är en nöt och sitter gruppvis två eller tre i ett mycket tjockt och taggigt skal. Detta skal kallas svepeskål, av svepe, krans eller hölje av högblad under blomma,[3] och skål. Nötter från äkta kastanj är ätliga och har på grund av detta under lång tid odlats av människan. Från romartiden och framåt kom kastanjen till nordligare breddgrader och odlades ofta av munkar i klosterträdgårdar. Idag kan man hitta sekelgamla träd runt om i Central- och Västeuropa. Den smakrika nöten används till konfekt eller äts rostad med salt och smör, vilket är populärt i England, Frankrike och Italien, särskilt på Korsika. Nötterna kan också kokas eller malas till kastanjemjöl, som används i olika maträtter. Vidare används kastanjer också som djurfoder. Den äkta kastanjen skall inte förväxlas med den snarlika hästkastanjen (Aesculus hippocastanum), vars nötter är giftiga.

Castanea sativa

Virke[redigera | redigera wikitext]

Kastanjens ved är tät och tung, och virket kan användas till snickeriarbeten och vinfat. Barken kan användas för att tillverka tannin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Plant Name Details – Fagaceae, Castanea sativa (på engelska). International Plant Names Index. 2005. http://www.ipni.org/ipni/idPlantNameSearch.do?id=295349-1. Läst 31 juli 2010. 
  2. ^ Den äkta kastanjen har fått fäste i Påskbergsskogen”. Hallandsnyheter. http://www.hn.se/nyheter/varberg/den-%C3%A4kta-kastanjen-har-f%C3%A5tt-f%C3%A4ste-i-p%C3%A5skbergsskogen-1.3144723. Läst 6 oktober 2018. 
  3. ^ SAOL – Svenska Akademiens ordlista: svepe

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]