Äkta malar

Från Wikipedia
Äkta malar
Kornmal (Nemapogon granella)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
ÖverfamiljMalfjärilar
Tineoidea
FamiljÄkta malar
Tineidae
Vetenskapligt namn
§ Tineidae
Larv av pälsmal (Tinea pellionella)
Larv av pälsmal (Tinea pellionella)
Hitta fler artiklar om djur med

Äkta malar (Tineidae) är en familj i insektsordningen fjärilar. Vissa arter betraktas som skadegörare på säd och matvaror eller på ylle och pälsar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Äkta malar är små fjärilar med ett vingspann som brukar ligga mellan 8 och 22 millimeter. Större arter förekommer dock. Storleken kan även variera mycket mellan individer av samma art. Framvingarna är ofta spräckliga och huvudet har fjäll som ser ut som ett rufsigt hår. När de är på marken så rör de sig på ett karaktäristiskt ryckigt vis.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

De flesta äkta malar har larver som lever i ett spunnet rör och de lever av växt eller djurrester eller av svamp. De kan exempelvis leva i murken ved eller i vedsvampar som tickor eller på lavar. De kan också hittas i fågelbon eller i bon av däggdjur. Vissa är skadedjur i förråd med säd och livsmedel. Klädesmalen lever på ylle. Vissa arter lever på restmaterial i myrstackar. Tallbarksmalen lever på restmaterial i gångar som stekeln Strongylogaster lineata har gjort i tallved.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Äkta malar tillhör tillsammans med bland annat säckspinnare överfamiljen Malfjärilar, (Tineoidea). Det är en heterogen familj och det är inte klarlagt om den är monofyletisk. Det finns cirka 3000 kända arter i 320 släkten. I Europa finns 225 arter och i Norden har 54 arter påträffats.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar-säckspinnare. Lepidoptera: Micropterigidae-Psychidae. 2008. ArtDatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 978-91-88506-60-3

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]