Äkta vara

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Äkta vara
FörfattareMats-Eric Nilsson
LandSverige
FörlagOrdfront
Utgivningsår2008
Del i serie
Föregås avDen hemlige kocken
Efterföljs avDöden i grytan

Äkta vara är en bok, webbplats och en förening i Sverige som vill verka för matvaror som har ett traditionellt innehåll av naturliga råvaror och är fria från tillsatser.

I oktober 2007 gav journalisten Mats-Eric Nilsson ut boken Den hemlige kocken (Ordfront), som innehöll hård kritik mot dagens livsmedelsutbud. Boken ledde till en diskussion i medier och bland allmänheten om livsmedelstillsatser och matkvalitet.

Ett år senare, i november 2008, kom uppföljaren ”Äkta vara” (Ordfront)[1] där författaren granskar 150 livsmedel i sitt sökande efter vad han beskriver som äkta vara, dvs. produkter som har ett traditionellt innehåll av naturliga råvaror och är fria från så kallade tillsatser.

Samtidigt med utgivningen av boken startades en webbplats - konsumentsajten Äkta vara. Den drivs av den ideella föreningen Äkta vara Sverige och vill vara en mötesplats för engagerade livsmedelskonsumenter i samma anda som de båda böckerna. Ordförande för föreningen är Björn Bernhardson.[2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.svd.se/kultur/uppfoljare-med-mer-matnyttig-information_2056929.svd
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 21 april 2013. https://web.archive.org/web/20130421104228/http://www.radron.se/artiklar/Akta-avsikter-med-Akta-vara/. Läst 18 februari 2013.