Älvdalsporfyr

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pjäs i älvdalsporfyr, på Kungliga Vetenskapsakademien

Älvdalsporfyr, eller dalaporfyr, är de porfyrer och porfyriter som finns i norra Dalarna. Mest kända är de i trakten av Älvdalen. Området ingår i det Transskandinaviska bältet från Småland över Värmland till västra Dalarna och Härjedalen.

Älvdalens porfyrverk, numera benämnt Gamla porfyrverket, grundades 1788 av Erik Hagström. Det ödelades i 1867 av en eldsvåda. Därefter har porfyrsliperi bedrivits på orten i Älvdalens Nya Porfyrverk och sedan i mindre skala.

Inom karljohansstilen blev den dekorativa, hårda älvdalsporfyren känd genom polerade stenarbeten.

Dalarnas landskapssten, dalaporfyren, har sitt ursprung i våldsamma vulkanutbrott på ett 15 kvadratmil stort område för 1,7 miljarder år sedan, Glödande moln av lava och lava full av gaser sprutade upp och rann ner över omgivningen, utan motstånd, blixtsnabbt och brännhett. Varje utbrott hade sin unika sammansättning och därför finns det över hundra varianter av dalaporfyren, bland annat älvdalsporfyr

Dalarnas landskapssten, dalaporfyren, har sitt ursprung i våldsamma vulkanutbrott på ett 15 kvadratmil stort område för 1,7 miljarder år sedan, Glödande moln av lava och lava full av gaser sprutade upp och rann ner över omgivningen, utan motstånd, blixtsnabbt och brännhett. Varje utbrott hade sin unika sammansättning och därför finns det över hundra varianter av dalaporfyren, bland annat älvdalsporfyr.

Dalaporfyren utsågs till Dalarnas landskapssten 1989 av Sveriges geologiska undersökning.

I Älvdalen har porfyren brutits sedan 1700-talet. Porfyr är mycket hård och svårbearbetad men vid slipning får den en ädelstensliknande lyster. Den är mycket finkornig och innehåller 3–4 mm stora strökorn av främst fältspat. Den första vasen av älvdalsporfyr presenterades för Gustav III år 1787.

Porfyr var också en mycket värdefull bergart i det gamla Egypten och i antikens Rom och var därför förbehållen faraoner och kejsare med sin ädla färg med dragning åt purpur.

Porfyrer i trakten av Älvdalen[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]