Ängsön-Marskär

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ängsön-Marskär på kartan över Stockholms skärgård
Red pog.svg
Ängsön-Marskär
Ängsön-Marskärs läge i Stockholms skärgård.

Ängsön-Marskär i Haninge kommun är den största obebodda ön i Stockholms skärgård. Ön ligger 4 sjömil sydost om Ornö och är drygt 2 km lång.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ängsön-Marskär var från början tre öar (Ängsön, Marskär och Gjusskär) som genom landhöjning växt samman till en. Ön tillhörde från början kronohemmandetFjärdlång och nyttjades, som namnet antyder, till ängsmark. År 1848 byggdes ett torp på Ängsön av fiskaren Gustaf Lindström som dog 1871. År 1873 byggdes ytterligare ett torp av Johan Pettersson, men familjen flyttade därifrån redan 1883. Sedan dess har ön varit obebodd och av torpen finns bara husgrunderna kvar. Ön fortsattas dock att nyttjas som ängsmark ända in på 1940-talet.

År 1972 styckades Ängsön-Marskär av från Fjärdlång och såldes året därpå till Domänverket som utsåg Naturvårdsverket till förvaltare. År 1983 blev Ängsön-Marskär fågelskyddsområde med tillträdesförbud 15/1 – 15/8 och 1986 blev ön en del av Fjärdlångs naturreservat. Syftet var att skydda havsörnens häckningsplatser, men även urskogen med mycket gamla tallar har skyddsvärde. Den äldsta tallen beräknas vara äldre än 600 år.

Gjusskär eller Ljusskär användes under andra världskriget som bombmål av flygvapnet vid övningar.[1]

Natur[redigera | redigera wikitext]

Gjusskär, Marskär och Österudden av Ängsön består till stor del av kal hällmark medan Ängsön domineras av hällmarksskog. I sänkan som en gång var sundet mellan Ängsön och Marskär växer al och ask. I närheten av torpgrunderna växer även äppelträd.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sörenson, Ulf (2004). Vägvisare till Stockholms skärgård: en kulturguide från Understen till Landsort. Stockholm: Prisma. sid. 324. Libris 9409149. ISBN 91-518-4003-0