Ärorika revolutionen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ärorika revolutionen
Prince of Orange engraving by William Miller after Turner R739.jpg
Ärorika revolutionen
PlatsKungariket England England
Datum1688
KaraktärRevolution
Part IJakob II
Part IIMotståndare till Jakob II
SyfteStörta Jakob II
ResultatJakob II störtad, Bill of Rights införd

Den ärorika revolutionen (engelska: Glorious Revolution) syftar i Englands historia på störtandet av den katolske kungen Jakob II 1688.[1] Revolutionen leddes av delar av parlamentet i samarbete med den nederländske ståthållaren Vilhelm III av Oranien[2] och dennes gemål Maria II av England, kung Jakobs protestantiska dotter. Jakob II flydde under maktövertagandet till Frankrike.[2]

De nya regenterna fick vid trontillträdet skriva under Bill of Rights, som stadfäste den brittiska parlamentarismen, som sedan dess varit förhärskande. År 1707 enades England och Skottland under drottning Anna genom unionsakten till Kungariket Storbritannien.

Ärorika revolutionen ledde till att Englands ställning som stormakt stärktes kraftigt. Samtidigt kom den att formulera den första stora revolten mot envälde till förmån för konstitutionellt styre och individuella rättigheter, en utveckling som dock börjat redan med Charter of Liberties under 1100-talet.

Den revolution som ägde rum i Sverige efter Karl XII:s död 1718, då hans syster Ulrika Eleonora accepterade kronan mot att hon överskrev det mesta av sin maktställning till Sveriges riksdag, var troligen inspirerad av den ärorika revolutionen och dess efterspel.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Amsterdam den 6 Novemb.”. Ordinarie Stockholmiske Posttijdender: s. 8. 19 november 1688. 
  2. ^ [a b] "ärorika revolutionen". NE.se. Läst 25 januari 2015.