Ärvinge

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ärvinge företagsområde.

Ärvinge är ett informellt område i södra delen av stadsdelen Kista i Västerort i den nordvästra delen av Stockholms kommun.

Ärvinge byggdes i början av 1990-talet och är en blandad bebyggelse av kontor och bostäder. Bostäderna är av typen låga "smalhus" med genomgående lägenheter med modell från de områden som byggdes i Stockholms västra och södra förorter under 1940- och 1950-talen. Majoriteten av bostäderna är hyresrätter som liksom kontorsbyggnaderna förvaltas av Atrium Ljungberg. Det finns även ett antal bostadsrätter i området. Området planerades i tätt samarbete med Polisen och har utmärkt sig för den osedvanligt låga vardagsbrottsligheten.

Kontorsbebyggelsen är placerad närmast genomfartslederna Hanstavägen-Kymlingelänken och utgör ett bullerskydd för bostäderna. I söder gränsar Ärvinge till Igelbäcken och Järvafältet.

Gator och torg[redigera | redigera wikitext]

Gatorna i Ärvinge är, med undantag för Ärvingevägen (namngiven efter områdets namn) och Igelbäcksgatan (namngiven efter den närliggande Igelbäcken), namngivna efter platser i Danmark.

Framtida spårväg[redigera | redigera wikitext]

Enligt de planer som för närvarande är under arbete kommer Ärvinge att få en hållplats på Tvärbanans gren till Kista och Helenelund. [1]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.sll.se/tvarbanan-kista-helenelund/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]