Åboländska

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Finlandssvenska dialekter.

Åboländska är den svenska dialekt som talas i Åboland vid Finlands sydvästkust. Åboländskan brukar delas upp i väståboländska och öståboländska. I Åbo talas en stadsdialekt som till vissa delar ligger närmare skriftspråket än de åboländska dialekterna.

Skiljelinjen mellan väståboländskan och öståboländskan går mellan Nagu i väster och Pargas i öster. Väståboländskan har vissa drag som också finns i sydösterbottniska, till exempel att förlänga vokalen i gamla kortstaviga ord och hålla den kort i tvåstaviga ord. Exempel är "blååk" (block) och "blåtje" (blocket). I väståboländskan, liksom i österbottniskan, är ändelsen i bestämd form -in, medan den dras ihop till -n i öståboländskan, liksom i nyländskan, jämför "hästin" och "hästn" (hästen).[1]

Lokala särdrag i Nagu och Pargas är hårda g, k och sk i ord som "gära" (göra) och "körkjå" (kyrka). På Kimitoön och i Finby diftongeras långa vokaler, exempel är "såol" (sol) och "ryöd" (röd), medan åo är typiskt för Pargas ("råolit" - roligt).[1]

Språkprov[redigera | redigera wikitext]

Nagudialekt inspelat år 1958 av Kurt Zilliacus: (se filens info för transkribering) [2]

Korpodialekt (grannort till Nagu) inspelat år 1959 av Kurt Zilliacus.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Svenskan i Finland". Arkiverad 5 november 2014 hämtat från the Wayback Machine. Uppslagsverket.fi. Läst 20 februari 2015.
  2. ^ ”Äldre inspelning från Nagu”. Svenska litteratursällskapet i Finland. 1958. https://sls.finna.fi/Record/sls.SLS+2269_1958%253A17. Läst 24 februari 2023. 
  3. ^ ”Äldre inspelning från Korpo”. Svenska litteratursällskapet i Finland. 1959. https://sls.finna.fi/Record/sls.SLS+2269_1959%253A22. Läst 28 februari 2023. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]