Åhlénsklockan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tidskulan på dag och på natt.

Åhlénsklockan är en neonskulptur i form av en klotformad klocka på taket av varuhuset Åhléns Söders entrébyggnad vid hörnet Götgatan / RingvägenSödermalm i Stockholm.

Byggnaden för Åhléns Söder uppfördes redan 1915 efter ritningar av arkitekt Edvard Bernhard, samma år som varuhuset NK öppnade vid Hamngatan. Den välkända neonskulpturen kom på plats i november 1942. Den är utformad som en klotformad klocka krönt av en dalahäst.

Hela skulpturen väger 3 500 kilo och har fyra urtavlor samt en röd neonljusring svävande ovanför. Klotet är målat i ljusblå kulör, masten som går rakt genom klotet och bär upp neonringen är vit och själva dalahästen har den traditionella färgsättningen.[1] Denna tidskula som syns lång väg längs Götgatan och Johanneshovsbron har blivit ett välkänt inslag i Södermalms stadsbild.

Den paviljongliknande tornbyggnaden som reser sig högt över varuhuset har numera ett rött lysande Å (Åhléns initial och logotyp) mot norr och syd, som syns långt över staden. Ursprungligen fanns där ett sammanflätat ÅH (efter Åhlén & Holm) som så småningom byttes till ett rödlysande ÅH, där bokstaven Å föreställde en stiliserad kvinna och bokstaven H var utformad som en fluga (för mannen). På 1980-talet fanns ytterligare en variant, då stod hela ordet "Åhléns" skrivet på tornet.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stockholmskällan Arkiverad 7 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]