Åhlénsklockan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tidkulan på dag och på natt.

Åhlénsklockan (även kallad Åhléns tidkula) är en neonskulptur i form av en klotformad klocka på taket av varuhuset Åhléns Söders entrébyggnad vid hörnet Götgatan / RingvägenSödermalm i Stockholm. Åhléns tidkula vann år 2017 den av Stadsmuseet i Stockholm arrangerade årliga tävlingen Lysande skylt.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tidkulan i närbild, 2017.

Byggnaden för Åhléns Söder uppfördes redan 1929 efter ritningar av arkitekt Edvard Bernhard. Den välkända neonskulpturen kom på plats i november 1942. Den är utformad som en klotformad klocka krönt av en dalahäst.

Hela skulpturen väger 3 500 kilo och har fyra urtavlor samt en röd neonljusring svävande ovanför. Klotet är målat i ljusblå kulör, masten som går rakt genom klotet och bär upp neonringen är vit och själva dalahästen har den traditionella färgsättningen.[2] Denna tidskula som syns lång väg längs Götgatan och Johanneshovsbron har blivit ett välkänt inslag i Södermalms stadsbild.

Den paviljongliknande tornbyggnaden som reser sig högt över varuhuset har numera ett rött lysande Å (Åhléns initial och logotyp) mot norr och syd, som syns långt över staden. Ursprungligen fanns där ett sammanflätat ÅH (efter Åhlén & Holm) som så småningom byttes till ett rödlysande ÅH, där bokstaven Å föreställde en stiliserad kvinna och bokstaven H var utformad som en fluga (för mannen). På 1980-talet fanns ytterligare en variant, då stod hela ordet "Åhléns" skrivet på tornet.

Skyltpris[redigera | redigera wikitext]

I Stadsmuseets tävling Lysande skylt har stockholmarna för sjunde och sista året röstat fram sin favorit. År 2017 blev Åhléns tidkula vid Åhléns Söder klar vinnare. Juryns motivering:

Åhléns tidkula lyser sedan nyårsafton 1942 upp Skanstull. Den drar blickarna till sig med lysande urtavlor och en neonröd 4,5 meter bred ljusring, toppad med en dalahäst. I december fyller tidkulan 75 år.

Historiska bilder[redigera | redigera wikitext]

Nutida bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]