Åke Hellman

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För spelmannen, se Åke Hellman (musiker).
Åke Hellman

Åke Fredrik Hellman, född 19 juli 1915 i Helsingfors[1], är en finsk konstnär och professor. Han gjorde sin konstnärliga debut 1939. Han har gjort sig känd som porträttmålare men också för sina stilrena, säkert komponerade stilleben föreställande enkla vardagsföremål, ofta med en subtil underton. Han har bakom sig en lång karriär som lärare i bildkonst och teckning, bland annat vid Helsingfors universitet. Hans konst finns representerad i samlingar som Helsingfors universitet, Presidentens slott, Högsta Domstolen och Ateneum. Han fick utmärkelsen Pro Finlandia 1963.

Hellman var gift med den 11 dagar äldre bildkonstnären Karin Hellman, född Wisuri, till hennes död 25 februari 2004. Paret träffades under sin gemensamma studietid vid Konstindustriella läroverket (Ateneum) 1934–1938. De har tillsammans sonen Karl-Johan (född 1944) och dottern Åsa (född 1947) som är keramikkonstnär.[2]

I samband med Hellmans 90-årsjubileum 2005 publicerades boken Människan och målaren, skriven av Ulla-Lena Lundberg och Erik Kruskopf. Boken är dels en biografi om Hellmans liv, om krigsåren vid fronten, vistelserna i Sydfrankrike och den personliga historien bakom den långa karriären som bildkonstlärare och verksam konstnär. Den andra delen av biografin betraktar Hellmans produktion och konstnärliga utveckling ur ett konstvetenskapligt perspektiv: motiv, teknik och stilriktningar diskuteras bl.a. i relation till Hellmans plats på den finländska konstscenen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.uppslagsverket.fi/bin/view/Uppslagsverket/HellmanAake
  2. ^ Åsa Hellman i Uppslagsverket Finland (webbupplaga, 2009)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]