Åkerbär

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Rubus arcticus” leder hit. För stipendiet, se Rubus arcticus (stipendium).
Åkerbär
Rubus arcticus åkerbär.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningRosordningen
Rosales
FamiljRosväxter
Rosaceae
UnderfamiljRosoideae
SläkteHallonsläktet
Rubus
ArtÅkerbär
R. arcticus
Vetenskapligt namn
§ Rubus arcticus
AuktorLinné
Hitta fler artiklar om växter med

Åkerbär (Rubus arcticus) finns norr om ungefär 60° nordlig breddgrad (utefter en linje från sjön Mjösens norra ände genom Värmland till Stockholm). Den finns i hela Finland och är i Skandinavien vanligast i norra delen, även i fjällen. Den växer till exempel på fuktig gräsmark, dikeskanter, vägrenar och skogslegor. Dess utbredning sträcker sig över både Ryssland (med Sibirien) och Nordamerika.

Åkerbär är Norrbottens landskapsblomma.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Åkerbärsplantor i blomning

Denna växt är liten och sirlig. Kronbladen är oftast mörkt rosenröda. De 3-fingrade bladens skivor är ofta nästan rutformiga. Frukten är mörkröd eller svartröd och har utsökt arom och smak (vilken kan beskrivas som "en förening av hallon- och smultronsmak"). Dessa bär mognar endast med svårighet i mellersta Skandinavien och ännu mindre i södra Sverige. Ymnigast mognar de i Norrlands kusttrakter norr om Hälsingland och de är ganska vanliga i lappmarkernas skogsbygder. Mognaden infaller redan i augusti. I sin Flora Lapponica omtalar Linné som skäl för sin långa skildring av denna växt, att den under hans äventyrliga "lappska" resa "med sina bärs vinlika nektar många gånger återeldat honom, då han nästan dignade av hunger och trötthet".

Förväxlingsart[redigera | redigera wikitext]

Åkerbär kan förväxlas med den liknande arten stenbär (Rubus saxatilis), med vilken den för övrigt lätt spontant korsar sig med, om dessa arter växer tillsammans. Hybriden kallas bäverbär (Rubus × castoreus.)

Odlad korsning[redigera | redigera wikitext]

Åkerbärsplanta som bär frukt

Vid Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) försöksstation i Öjebyn har man korsat fram en hybrid mellan åkerbär och alaskahallon (Rubus arcticus ssp. stellatus). Hybriden kallas allåkerbär (Rubus × stellarcticus). Den kan odlas över hela Sverige. Smaken når dock inte helt åkerbärets höjder.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Av åkerbär kan göras en delikat sylt. En finsk specialitet är likören Mesimarja, som får sin smak från åkerbär. ”Mesimarja” är det finska ordet för åkerbär.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Arcticus betyder på latin ”arktisk, nordlig”[1] (från början från det grekiska namnet på antingen stjärnbilden Stora eller Lilla björnen; jämför Arktis och Antarktis). Hybriden bäverbärs delnamn Castoreus kommer av latinets Castor, som är namnet på bäversläktet.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

  • Byttbär
  • Ikornbär – Dalarna (Älvdalen)
  • Jordhallon – Finland
  • Jungfrubär – Hälsingland (namnet kan även avse den liknande arten stenbär)
  • Vikon, villkon – Finland (Österbotten)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Latdict: arcticus, läst 30 augusti 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]