Åkers Sweden

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Åkers Sweden AB)
Åkers Sweden, juli 2017.
Reklam för valsar, 1930.

Åkers Sweden AB är en verkstadsindustri i Åkers styckebruk, Strängnäs kommun. Företaget grundades ursprungligen som kanonfabrik, och tillverkar numer stålvalsar för industrin.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Företagets namn var ursprungligen Åkers Styckebruk och grundades 1580 som ett kanongjuteri. Bruket har sedan fått ge namn åt hela samhället. I slutet av 1700-talet förvärvades styckebruket av den från Tyskland invandrade familjen Wahrendorff. Under ett par århundraden var gjutjärnskanoner den stora produkten. År 1840 tillverkade Martin von Wahrendorff världens första bakladdade kanon i Åker.[1]

Företaget idag[redigera | redigera wikitext]

År 1806 tillverkades den första valsen. På 1980-talet förvärvades Åkers av affärsmannen Holger Hjelm genom sitt företag Interfinans. I dag tillverkas valsar för valsning av järnvägsräls, fartygsplåt, karosseriplåt för bilar och armeringsjärn för byggindustrin. Företaget har omkring 350 anställda. Åkers Sweden AB ingår i ÅKERS-Gruppen,[2] med produktionsbolag i Sverige, Belgien, Frankrike och USA, säljbolag i Sverige, Belgien, England, Tyskland, USA och Brasilien samt representanter i över 50 länder.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wahrendorff, Martin von i Nordisk familjebok (första upplagan, 1893)
  2. ^ Altor Arkiverad 23 juli 2008 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]