Åklagarmyndigheten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om den svenska myndigheten med detta namn. För det generella begreppet, se Åklagarväsendet.
Åklagarmyndigheten
Riksåklagaren vapen bra.svg
Departement Justitiedepartementet
Organisationstyp Statlig förvaltningsmyndighet
Ledning Enrådighetsmyndighet
Säte Generalitetshuset
Kommun Stockholm
Län Stockholm
Organisationsnr 202100-0084
Föregångare Åklagarmyndighet
Inrättad 2005
Chef/Riksåklagare Anders Perklev
Instruktion SFS 2007:971
Webbplats www.aklagare.se

Åklagarmyndigheten är svensk statlig förvaltningsmyndighet med uppgift att bidra till att personer som begår brott ställs till ansvar för handlingarna och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt. Åklagarmyndigheten ansvarar för åklagarverksamheten i Sverige med undantag för åklagarverksamheten vid Ekobrottsmyndigheten.[1] Myndigheten leds av riksåklagaren och har cirka 1350 anställda varav omkring 900 är åklagare.

Utanför åklagarmyndigheten finns alltjämt särskilda åklagare som justitiekanslern och justitieombudsmannen.[källa behövs]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Åklagarmyndigheten inrättades den 1 januari 2005 och omfattar alla tidigare lokala och regionala åklagarmyndigheter inom vilka de allmänna åklagarna var anställda.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Den operativa åklagarverksamheten utövas i Nationella åklagaravdelningen, Särskilda åklagarkammaren och i sju geografiska åklagarområden, vilka tillsammans omfattar 40 åklagarkammare. De geografiska åklagarområden överensstämmer med polisregionerna inom den nya Polismyndigheten. Åklagarområdena består av 32 åklagarkammare, som har ett geografiskt arbetsfält ungefär motsvarande ett län. Myndigheten har också tre internationella åklagarkammare. Här finns specialistkompetens för att bekämpa den organiserade, gränsöverskridande brottsligheten och för det internationella åklagarsamarbetet.

Nationella åklagaravdelningen består av de riksenheter som har ett nationellt ansvar, en för bekämpning av korruption, en som handlägger miljö- och arbetsmiljömål och en för säkerhets- och terroristmål. Dessutom ingår Internationella åklagarkammaren Stockholm. Särskilda åklagarkammaren benämndes tidigare Riksenheten för polismål och är nu direkt underställd riksåklagaren och handlägger misstankar om brott av bland annat poliser, åklagare och domare. De sju åklagarområdena och de tre riksenheterna leds av en överåklagare eller chefsåklagare. Det finns också tre utvecklingscentrum i Stockholm, Göteborg och Malmö.[2]

Organisationsstruktur[redigera | redigera wikitext]

 • Åklagarområden
  • Nord (Umeå): Åklagarkammaren i Luleå, Åklagarkammaren i Sundsvall, Åklagarkammaren i Umeå och Åklagarkammaren i Östersund.
  • Bergslagen (Örebro): Åklagarkammaren i Falun, Åklagarkammaren i Karlstad och Åklagarkammaren i Örebro.
  • Mitt (Uppsala): Åklagarkammaren i Gävle, Åklagarkammaren i Västerås och Åklagarkammaren i Uppsala.
  • Stockholm (Stockholm): City åklagarkammare i Stockholm, Norrorts åklagarkammare i Stockholm, Söderorts åklagarkammare i Stockholm, Södertörns åklagarkammare i Stockholm och Västerorts åklagarkammare.
  • Öst (Linköping): Åklagarkammaren i Eskilstuna, Åklagarkammaren i Jönköping, Åklagarkammaren i Linköping, Åklagarkammaren i Norrköping och Åklagarkammaren i Nyköping.
  • Väst (Göteborg): Åklagarkammaren i Borås, Åklagarkammaren i Göteborg, Åklagarkammaren i Halmstad, Åklagarkammaren i Skövde, Åklagarkammaren i Uddevalla samt Internationella åklagarkammaren Göteborg.
  • Syd (Malmö): Södra Skånes Åklagarkammare, Åklagarkammaren i Helsingborg, Åklagarkammaren i Kalmar, Åklagarkammaren i Karlskrona, Åklagarkammaren i Kristianstad, Åklagarkammaren i Malmö, Åklagarkammaren i Växjö samt Internationella åklagarkammaren Malmö.
 • Nationella åklagaravdelningen
 • Särskilda åklagarkammaren

Personal[redigera | redigera wikitext]

Åklagarmyndighetens författningssamling[redigera | redigera wikitext]

Åklagarmyndighetens författningssamling består av föreskrifter och allmänna riktlinjer.

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ 1 § förordningen (2007:971) med instruktion för Åklagarmyndigheten.
 2. ^ Utvecklingscentrum Arkiverad 11 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.Åklagarmyndighetens webbplats