Åländska Studentlaget

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Åländska Studentlaget vid Åbo Akademi r.f.
Åländska Studentlaget vid Åbo Akademis logotyp
Grundinformation
TypStudentnation
SyfteAtt verka för de åländska studerandenas intressen och deras välbefinnande.
SätesortÅbo
Grundad1933
UnderföreningarCalja-Weikot
Webbplatswww.alandskastudentlaget.com
Styrelse
OrdförandeEsther Djupsund
Vice ordförandeJonas Fellman
SekreterareEmma Blomqvist
SportchefScott Rosenqvist
PR-chefElizabeth Packalén
SkattmästarePia Sundqvist
VärdinnaElin Williams
Nyländska Nationen  · Österbottniska Nationen · Åbolands Nation · Östra Finlands Nation · Åländska Studentlaget

Åländska Studentlaget vid Åbo Akademi r.f. (ÅSL) är en studentförening för studenter som studerar i Åbo och som är bördiga från Åland eller åländskt sinnade. Föreningen grundades 1933 med Otto Andersson som eldsjäl och grundare. Föreningen ordnar olika evenemang för sina medlemmar, såsom sitzar, resor, diskussionskvällar och sportevenemang. Föreningen har starka traditioner och en stark och aktiv medlemsbas. ÅSL är en av de äldsta specialföreningarna vid Åbo Akademi, men det dröjde till hösten 2013 innan man blev en registrerad förening.

Den löpande verksamheten i föreningen sköts av ÅSL:s styrelse. Till styrelsen hör föreningens ordförande, vice ordförande, sekreterare, sportchef, PR-chef, värdinna och skattmästare. Styrelsen väljs för ett år i taget på föreningens höstmöte som vanligen ordnas i mitten av oktober.

Föreningen har en medlemstidning som utkommer en gång i året vad namn Strömmingsbladet. Innehållet produceras av ÅSL:s medlemmar och består vanligen av diverse underhållande och informativa texter eller lärorika frågesporter kantade av bilder som medlemmarna har tagit under det gångna året.

Calja-Weikots olika logotyper. Den övre används på lagets spelartröjor medan den nedre används på de halarmärken som föreningen säljer.

Calja-Weikot[redigera | redigera wikitext]

Calja-Weikot (CW) är Åländska Studentlagets idrottsklubb och grundades hösten 1970. Calja-Weikot har egna lag inom fotboll, rinkboll, innebandy och bowling. Calja Weikots uppgift är att genom olika evenemang med sportslig anknytning sammanföra åländska studerande i Åbo. Föreningen har bland annat erhållit brons i Akademiserien i fotboll (2005, 2008) och innehar fyra segrar i den åboländska nattcupen i innebandy (2003, 2004, 2006 och 2007), vilket gör dem till ett av de mest framgångsrika finlandssvenska idrottsklubbarna i Åboregionen.[källa behövs]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

ÅSL:s officiella webbplats