Hoppa till innehållet

Åland och Europeiska unionen

Från Wikipedia
Åland

Denna artikel är en del i serien om:
Politik i Åland


Administrativ indelning

Atlas
 v  r 

På grund av Ålands status som autonom region inom Finland har Åland även en särskild status i förhållande till Europeiska unionen.

När Finland anslöts till Europeiska unionen 1995 krävdes Ålands lagtings samtycke för att även Åland skulle anslutas till EU. Lagtinget gav sitt samtycke sedan ålänningarna sagt sitt i två olika folkomröstningar och efter att det stod klart att Ålands förhållande till EU:s regelverk skulle regleras i Ålandsprotokollet, ett särskilt protokoll som ingår i Finlands anslutningsfördrag.

Ålands undantag inom Europeiska unionen

[redigera | redigera wikitext]

Genom det särskilda protokollet erkänner EU Ålands folkrättsliga särställningstatus som autonom region inom Finland. Ålands undantag inom Europeiska unionen gäller dels EU-medborgarskapet, dels EU:s lagar.

EU godkänner Ålands egna medborgarskapsbegrepp, åländsk hembygdsrätt. Genom separatavtalet är Åland inte heller med i EU:s momsunion (som inkluderar alkoholskatter med mera).[1] Detta innebär att handeln mellan Åland och övriga EU, inklusive övriga Finland, i detta hänseende betraktas som import eller export. Detta ger möjlighet att sälja alkohol skattefritt på färjor på väg till och från Åland och på flygplatsen. Detta undantag fanns inte sedan tidigare, utan infördes i samband med Finlands EU-inträde.

Åland är medlem i Nätverket för regionala lagstiftande församlingar.