Ålands Telekommunikation

Från Wikipedia

Ålands Telekommunikation Ab, ÅLCOM, är en Internet- och mobiloperatör på Åland.

Ålands telekommunikation Ab
HuvudkontorÅland Mariehamn, Åland
BranschTelekommunikation
ProdukterBredband, Mobiltelefoni, IPTV
Antal anställdaca 35
Historik
Grundat1989
Struktur
ÄgareMariehamns Telefon och Ålands Telefonandelslag
Övrigt
Webbplatshttp://www.alcom.ax

ÅLCOM ägs till 50 % vardera av Mariehamns Telefon Ab och Ålands Telefonandelslag. Förutom bredbandsuppkopplingar erbjuder Ålcom IPTV (digital-TV via bredband), mobiltelefoni och skräddarsydda företagslösningar. 2018 sysselsatte Ålcom cirka 35 personer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ålcoms historia går tillbaka till slutet av 1980-talet och bildandet av de två bolagen Ålands Datakommunikation Ab och Ålands Mobiltelefon Ab.

I slutet av 1980-talet avreglerades mobiltelefonmarknaden i Finland. I samband med detta bildades bolaget Ålands Mobiltelefon Ab (ÅMT) av Mariehamns Telefon Ab och Ålands Telefonandelslag i januari 1989. Bolaget startade upp mobilnät på 400 MHz-området och bestod till en början av en central och fyra basstationer placerade i Brändö, Föglö, Jomala och Saltvik. Nätets konkurrensfördel var åländskheten och priset och var en viktig utgångspunkt för framtida utveckling av mobilnätet på Åland.

Parallellt pågick utvecklingen av att erbjuda Internetuppkoppling till privatpersoner på Åland. I början av 1990-talet fanns det två Internetföretag på Åland, Ålands Nättjänster som grundades av Conny Rosenberg och Thomas Holmström och Alandia Online som grundades av bland andra Mikael Holmström, Kurt-Erik Lindqvist, Marcus Karlsson och Kim Pihl. Dessa två bolag slogs i december 1996 ihop till Ålands Datakommunikation Ab för att erbjuda bredbandstjänster till alla ålänningar.

Från att ha varit delägare i Ålands Datakommunikation Ab sedan starten, förvärvade Mariehamns Telefon Ab och Ålands Telefonandelslag samtliga aktier i bolaget år 2010 så att vardera bolag ägde 50 %. Med samma ägare kunde man den första januari 2012 fusionera Ålands Datakommunikation Ab med Ålands Mobiltelefon Ab samtidigt som marknadsföringsnamnet för hela bolaget blev Ålcom (Ålands Telekommunikation Ab).

Tjänster[redigera | redigera wikitext]

Förutom bredbandsuppkopplingar och mobiltelefoni erbjuder Ålcom IPTV och olika företagstjänster som växelsystem, webbhotell och domäntjänster.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Ålcoms webbsida