Konsumenträtt

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ångerrätt)
Hoppa till: navigering, sök

Konsumenträtt är ett samlingsnamn för olika lagstiftningar som innehåller skyddsregler för konsumenter, vilka i regel är tvingande och således gäller oavsett vad som avtalats (dock är lagen ej tvingande om förändringen är till konsumentens fördel). Konsumenträtten innehåller många rättsliga områden. En konsument är i första hand en privatperson som konsumerar varor eller tjänster för sitt privata bruk.[källa behövs] Motparten är en näringsidkare som är ett vidare begrepp. Det omfattar alla fysiska och juridiska personer som driver yrkesmässig verksamhet av ekonomisk karaktär men behöver inte gå med vinst. Lagarna gäller även i fall då säljaren inte är en näringsidkare, om köpet förmedlas för säljaren av en näringsidkare. I sådana fall svarar både näringsidkaren och säljaren för säljarens skyldigheter enligt lagen.[1] Ett exempel på detta är Tradera.

Syfte[redigera | redigera wikitext]

Konsumentlagar är till för att skydda konsumenter som anses vara en svagare part och i regel mindre juridiskt kunnig än ett företag.[källa behövs] Lagen har utformats med tanke på att en konsument som köper en vara i regel inte läser ett fullt avtal, varför det skulle kunna få negativa konsekvenser för många medborgare om företag kunde formulera alltför svårbegripliga avtal vid enkla köpsituationer.[källa behövs] Därav kan företag inte förhandla bort exempelvis KKL (konsumentköplagen), då denna ej är dispositiv (dock är lagen inte tvingande om förändringen är till konsumentens fördel). Detta innebär att näringsidkaren kan avtala om bättre villkor än vad som sägs i lagen, och då är denne skyldig att gentemot konsumenten leva upp till detta.

Näringsidkaren har ingen skyldighet att erbjuda ångerrätt eller returrätt. Detta innefattas inte av konsumentköplagen. En kund som handlar på internet eller postorder har däremot fjorton dagars ångerrätt.

Konsumenträtten omfattar inte[redigera | redigera wikitext]

  • Två privatpersoner som säljer och köper varor och tjänster av varandra (gäller dock om köpet förmedlas för säljaren av en näringsidkare).
  • Två näringsidkare som köper och säljer av varandra.
  • Näringsidkare som köper av en privatperson.

Bytesrätt[redigera | redigera wikitext]

Bytesrätt är något som butiker frivilligt kan erbjuda sina kunder och innebär att man får byta en vara mot en annan vara i samma butik eller så kan man få ett tillgodokvitto så länge man har kvittot kvar och varan är oanvänd så kan man byta ut varan. Bytesrätten gäller under en begränsad tid, olika för olika butiker. Det är en vanlig uppfattning att bytesrätt är en laglig rätt, men så är inte fallet och det är alltid bäst att fråga vad som gäller vid köpet.

Exempel på konsumentlagar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Konsumentköplag (1990:932)”. Regeringskansliets rättsdatabaser. http://62.95.69.15/cgi-bin/thw?%24%7BHTML%7D=sfst_lst&%24%7BOOHTML%7D=sfst_dok&%24%7BSNHTML%7D=sfst_err&%24%7BMAXPAGE%7D=26&%24%7BTRIPSHOW%7D=format%3DTHW&%24%7BBASE%7D=SFST&%24%7BFORD%7D=FIND&%24%7BFREETEXT%7D=&BET=1990%3A932&RUB=&ORG=&%24%7BSORT%7D=%C5R%2CLPNR+. Läst 20 februari 2011.