Åsa-Nisse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Åsa-Nisse
Första framträdandeTidsfördriv (1944)
Information
KönMan
HemlandSverige Sverige

Åsa-Nisse ("Nisse på Åsen") och egentligen Efraim Erik Nilsson,[1] är en litterär figur skapad av Stig Cederholm, som första gången förekom i en kort humoristisk novell i veckotidningen Tidsfördrif, nummer 51, 1944. Hans egentliga namn och ursprungliga namn i de tecknade serierna är Efraim Erik Nilsson, men i filmerna och i vissa serier har han fått namnet Nils Nilsson[2]. Cederholm har skrivit bortåt 50 böcker om Åsa-Nisse sedan 1946 och ett flertal har kommit i nytryck under senare decennier.

Åsa-Nisse har förutom i Cederholms berättelser även skildrats i filmer, tecknade serier och i en musikal.

Rollfigurerna[redigera | redigera wikitext]

Åsa-Nisse och hans bäste vän Klabbarparn är i formell mening småbrukare på en ort i Småland, Knohult. Något egentligt arbete sysslar de dock inte med, snarare handlar deras äventyr om tjuvskytte, tjuvfiske och att de uppfinner saker. Nisse kan ibland bli anlitad som teknisk reparatör, men hans metoder är okonventionella, som när han ersätter elektronrör i en radio med järnrör i filmen "Åsa-Nisse på hal is". Åsa-Nisse är gift med Eulalia, Klabbarparn med Kristin, och kvinnorna framställs som grälsjuka huskors. Däremot är Åsa-Nisse och Klabbarpar'n skämtsamma och Åsa-Nisse yttrar typiska "oneliners" och andra kommentarer med uttryck som "Sarons ros". Sarons ros kommer lite löst från "Sarons tempellundar" från Höga Visan i bibeln.

I Knohult finns även lanthandlaren Sven Sjökvist, ungkarl med obesvarad åtrå efter kvinnor, och han försöker charmera framför allt yngre kvinnor på ett överdrivet sätt, gärna med sin "bröllopskonfekt". Sjökvist framställs ibland som opålitlig i affärer. Åsa-Nisse och Klabbarparns äventyr handlar ofta om att på något sätt göra Sjökvist till åtlöje. Han ses ofta cykla med rak rygg.

Knohults fjärdingsman (kallad "fjärsman") och landsfiskal (motsvarande polischef) försöker ofta att sätta fast Åsa-Nisse och Klabbarparn för tjuvskytte, i regel utan framgång. Ytterligare en vanligt förekommande rollfigur är Knohultaren, en vänlig äldre herre, som också fiskar.

Figurerna och miljön är hämtade från verkligheten, men fritt ändrade. Geografin är också omstuvad. Cederholm kom själv med olika utsagor genom åren vart han fått sin inspiration. Namnet Åsa-Nisse är taget från en man vid namn Nilsson som inte bodde på Åsen i Knohult, utan på Åsen i närbelägna Järsnäs, och som aldrig jagade. Där han bodde med hustrun Augusta och ska enligt sägen ha haft 11 barn. Klabbarparns förebild kallades i verkligheten Haddarparn. Teodor Gustafsson hette verklighetens Knohultaren. Gustafsson medverkade själv i en liten roll i Åsa-Nisse jubilerar.

Tecknad serie[redigera | redigera wikitext]

Åsa-Nisse förekom första gången i novellform i veckotidningen Tidsfördrif (nr. 51, 1944). Med start 1955 blev Åsa-Nisse också tecknad serie, som fortfarande[när?] produceras. Serien debuterade i veckotidningen Levande Livet (nr 49/1955), först ritad av Gösta Gummesson, och med manus av Gits Olsson. Senare författare har inkluderat Bengt Linder, Leif Bergendorff, Olle Nilsson och Pidde Andersson. Den förekom i "rödvitt" fram tills på början av 80-talet men sedermera i färg.

Serien Åsa-Nisse har publicerats i egen tidning under olika namn, och periodvis i tidningar som turats om att ha Åsa-Nisse och andra serier (Karl-Alfred, Blondie) som huvudserie. Från 2007 delar Åsa-Nisse tidning med Lilla Fridolf i tidningen Humorklassiker. Åsa-Nisse har också varit med i tidningen 91:an sedan starten 1956, och sedan 1959 utkommer ett julalbum med nytecknade serier. I serien kallas fjärsman för Balder Byling. En rad bifigurer förekommer. En av de vanligaste är Greven, som framställs som en rik "adlig" person som bor i en större slottliknande villa.

Filmerna om Åsa-Nisse[redigera | redigera wikitext]

John Elfström som Åsa-Nisse.
Artur Rolén som Klabbarparn.

Mellan 1949 och 1969 producerades sammanlagt 20 Åsa-Nisse-filmer och två kavalkadfilmer. Åsa-Nisse spelades av John Elfström i 19 av filmerna och av Arne Källerud i en. "Klabbarparn" spelades av Artur Rolén i 18 av filmerna. I övriga roller sågs bland andra Helga Brofeldt och Brita Öberg i rollen som Eulalia och Gustaf Lövås som handlare Sjökvist. Alla premiärer ägde rum på Saga-biografen i Vetlanda, trots att alla filmer utom den första spelades in i Täby med omnejd, norr om Stockholm, eftersom Svensk Talfilms ateljéer låg i Täbysamhället Skarpäng.

I Åsa-Nisse flyger i luften användes Rånäs i Stockholms län som Knohults järnvägsstation. Resor förekom även till Jönköping, Vetlanda, Göteborg, Åre och Stockholm.

I de flesta filmerna hade man med någon populär artist eller musikgrupp, som till exempel Bertil Boo, Hep Stars, "Snoddas", Jokkmokks-Jokke, Mona Wessman eller Jerry Williams. Ett annat återkommande grepp var något slag av vansinnesfärd, antingen i Åsa-Nisses bil Eulalia II (Ford, modell B, årsmodell 1932) eller i båt. Åsa-Nisse-filmerna var säkra kassasuccéer och publiken älskade filmerna, medan så gott som alla filmkritiker fnös åt filmerna.

Kritikerna var alltså sällan eller aldrig positivt inställda till dessa filmer, och Åsa-Nisse har fått en av filmhistoriens kortaste recensioner. Det hände efter filmen Åsa-Nisse flyger i luften 1956 då Expressens Alf Montán skrev: "Far i frid". Med undantag för de allra stormigaste åren under 1970-talet sände dock TV Åsa-Nisse-filmerna i ständiga repriser och flera av dem finns idag utgivna på VHS och DVD. DVD-filmerna är utgivna av TV4.

Filmkritikern Carl-Eric Nordberg har i en essä (Vår Lösen 1971:8) framhållit frihetsdragen och den skenbara anarkismen i äventyren: "Över deras gemensamma äventyr vilar alltid den otillåtna lovdagens skimmer."

Under 2010 gjordes en ny film om Åsa-Nisse, Åsa-Nisse - wälkom to Knohult, med Kjell Bergqvist som Åsa-Nisse, som hade premiär i februari 2011.

Lista över filmer med Åsa-Nisse[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hammarström, Emil; Nylén, Emil (12 oktober 2019). ”Första filmen om Åsa-Nisse fyller 70 år”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/asa-nisse-filmerna-fyller-70-ar. Läst 14 maj 2020. 
  2. ^ ”www.klassikerfilm.se — Åsa-Nisse”. http://www.klassikerfilm.se/asanisse.htm. 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Furhammar, Leif: Folklighetsfabriken - Porträtt av ett svenskt filmbolag, Norstedts 1979
  • Nordqvist, Anders: Åsa-Nisse – Var ligger Knohult? Hela historien om inspelningsplatser och skådespelare, Åsa-Nisses bilar och uppfinningar, bråk och rättstvister, Norlén & Slottner 2008

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]