Åsa-Nisse – wälkom to Knohult

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Åsa-Nisse – wälkom to Knohult
Genrekomedifilm
RegissörFredrik Boklund[1]
ProducentZoula Pitsiava
ManusHenrik Dorsin
Rikard Ulvshammar
I större rollerKjell Bergqvist
Michael Segerström
Ann Petrén
Sissela Kyle
Johan Glans
Johan Rabaeus
Henrik Dorsin
OriginalmusikJean-Paul Wall
FotografElvin Lee Chee Peng[2]
KlippningFredrik Morheden
Teknisk information
ProduktionsbolagStrix Drama
Modern Studios
DistributionNordisk Film
Premiär11 februari 2011 (Sverige)[2]
Speltid89 minuter
LandSverige
Språksvenska
Mer information
IMDb SFDb

Redigera Wikidata

Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult är en svensk komedifilm från 2011 med Kjell Bergqvist, Mikael Segerström och Johan Glans med flera.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen börjar med att Åsa-Nisses fru Eulalia tröttnar på att han bara uppfinner i sin verkstad eller ger sig ut på tjuvjakt i skogen istället för att laga husets brunn. I protest mot detta börjar hon bada i Champis och vattna blommorna med sprit.[3] Nu inser Åsa-Nisse att han måste åtgärda det hela och börjar konstruera en pump som ska lösa situationen. Resultatet blir den så kallade ”Dunderpumpen”. Men istället för att leverera vatten så börjar det spruta olja när den startas. Nu vill alla invånare i Knohult ta del av oljan. För att skydda sina nya naturresurser mot Skånsk Petrolium och regeringen i Stockholm som vill ha sin del av kakan, så grundar man en självständig stat under namnet Republiken Knohult.[4] Man drabbas dock snart av problem och det blir inte bättre av att en konflikt uppstår när USA förklarar krig mot det nyutropade oljelandet.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är den tjugoförsta om rollfiguren Åsa-Nisse, som kom 41 år efter att den senast föregående filmen i serien hade premiär. Inspelningarna började i maj 2010 och avslutades i slutet av sommaren samma år. Filmen hade från början arbetsnamnet Åsa-Nisse och det svarta guldet.[5] Filmen hade biopremiär den 11 februari 2011.[6] Den spelade då in 21 miljoner kronor endast på bio.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen sågades av många kritiker.[7] Den fick dock tämligen god kritik av TT[8] och Svenska Dagbladet[9] och hyllades av Upsala Nya Tidning[10] och Vetlanda-Posten.[11] Hans Wiklund skrev en debattartikel i Aftonbladet med rubriken "Åsa-Nisse är en bra svensk film".[12] Publiken lät sig i alla händelser charmas och filmen låg under en tid på biotoppen.[13]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]