Åskskydd

Från Wikipedia

Åskskydd avser åtgärder för att eliminera skadeverkningar för person, husdjur och egendom i samband med direkta blixtnedslag mot byggnader. Åskskyddets uppgift är att vid ett blixtnedslag leda blixtströmmen till jord på ett sådant sätt att inga skador uppstår varken på byggnaden eller på i byggnaden befintlig utrustning.[1][2] Det bör dock noteras att åskurladdningar som inte innebär ett direkt blixtnedslag liksom passerande klotblixtar[3][4] kan ge upphov till betydande skador om inte lämpliga skydd är installerade.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Skador[redigera | redigera wikitext]

Sverige träffas i genomsnitt varje kvadratkilometer av ett blixtnedslag per år[5] och åskväder orsakar varje år betydande skador.[6][7] För omkring ¼ av alla villabränder anges blixten som orsak och dessutom orsakar blixtnedslag några tiotal storbränder varje år. Skador på elektrisk utrustning räknas i tusental, och speciellt när det gäller starkströmsinstallationer kan åskskadad isolering ge upphov till skador långt efter själva åskvädret. Sådana skador kan medföra såväl brand som farlig berörings och/eller stegspänning.[8]

Lagstiftning[redigera | redigera wikitext]

Svensk lag påfordrar endast åskskydd för vissa utrymmen där explosionsfara föreligger. I ELSÄK-FS 1999:5 och SS 436 40 00 avsnitt 542 ges anvisning om utförande av jordning, värde på jordresistans, utförande av jordelektrod, jordtag och jordtagsledare. I avsnitt 534 påpekas att när åskskyddsanläggning installeras gäller tilläggsfordringar för överspänningsskydd samt att det krävs minimiarea 10 mm² för kopparledare mellan överspänningsskydd och huvudjordningsskena.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]