Élisabeth av Frankrike (1764–1794)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Madame Elisabeth av Elisabeth Vigée-Lebrun.
Élisabeth-Philippine av Frankrike av Élisabeth Vigée-Lebrun.

Élisabeth Philippine Marie Hélène av Frankrike, känd som Madame Élisabeth, född i Versailles 3 maj 1764, död i Paris 10 maj 1794, var en fransk prinsessa, dotter till kronprins Ludvig av Frankrike och Maria Josefa av Sachsen, syster till kung Ludvig XVI av Frankrike och svägerska till Marie-Antoinette. Hon avrättades under franska revolutionen.

Före revolutionen[redigera | redigera wikitext]

Elisabeth blev tidigt föräldralös och fick en fin utbildning, högre än sin svägerska Marie-Antoinette. Hon och hennes syster förevisades konstakademin av sin guvernant madame de Marsan och hon kom att intressera sig för konst, där hon visade talang; en del av hennes tavlor finns bevarade i Versailles. Hon beskrivs också som en skicklig ryttare.

Élisabeth formades av sina fastrar till en stark religiositet, men lyckades samtidigt behålla ett visst personligt oberoende. Det sociala arbete hon utövade gav henne en del sympati från allmänheten. Hon hade en nära relation till sin bror Ludvig XVI, och då hon år 1777 mottog ett förslag om att gifta sig med Josef II (tysk-romersk kejsare), fick hon hans tillåtelse att tacka nej och förbli ogift.

Under revolutionen[redigera | redigera wikitext]

Vid franska revolutionens utbrott valde hon att avstå från att bo med fastrarna och i stället följa kungafamiljen till Paris och bosätta sig med dem i Tuilerierna. Hon beskrivs som tankfull och självständig och hade en del konflikter med kungaparet: hon var kompromisslös ultrarojalist och stödde från 1790 tanken på en utländsk intervention av franska exilrojalister och brevväxlade med sin landsflyktige bror greven av Artois.

Ett av hennes brev, där hon förklarade sitt motstånd mot alla inskränkningar i monarkin och kyrkan och att det enda sättet att återställa kungamakten var utländsk intervention, eftersom hennes bror kungen var så passiv att han skrev under alla reformer som lades framför honom, beslagtogs och lästes upp i nationalförsamlingen. Då hennes fastrar lämnade Frankrike valde hon att stanna, och hon var med under kungafamiljens misslyckade flyktförsök till Varennes 1791.

Under Demonstrationen den 20 juni 1792 visade hon sig för folkmassan, som misstog henne för drottningen. Efter stormningen av Tuilerierna (10 augusti) fängslades hon i Temple tillsammans med resten av kungafamiljen.

Fängelse och avrättning[redigera | redigera wikitext]

Élisabeth fortsatte upprätthålla kontakt med omvärlden i fängelset genom Madame Thibault, Saint-Brice och Jarjayes. Hon kvarstannade i fängelset Temple med sin systerdotter efter att den före detta kungen avrättats och den före detta drottningen och kronprinsen flyttats därifrån. "Elisabeth Capet" uppfattades inte som farlig ens av Robespierre, och den ursprungliga tanken hade varit att hon skulle utvisas. Den 9 maj 1794 fördes hon dock till Conciergiet och ställdes inför en revolutionstribunal. Hon anklagades för att assistans vid kungens flyktförsök 1791, för finansiering av exilrojalister, uppmuntran av rojalistgardet under stormningen av Tuilerierna 1792 och för att ha utsatt sin brorson kronprinsen för sexuella övergrepp.

Vid rättegången ska hon, då man kallade henne "tyrannens syster", ha svarat: "Om min bror hade varit vad ni kallade honom skulle ni inte ha varit där ni är, eller jag var jag är." Hon dömdes till döden och avrättades 10 maj 1794 genom giljotin på Place de la Revolution. Hon var en av tjugofem dödsdömda och fick bevittna avrättningen av alla de övriga innan hon fördes upp sist, trots att hon placerats längst fram vid giljotinen: alla de övriga i kärran ska ha kysst henne och fått hennes välsignelse då de gick upp på podiet. Då hon lade sig tillrätta gled hennes sjal upp över hennes nakna axlar, och hennes sista ord, riktade till bödeln, ska ha varit: "Täck över mig, monsieur, i anständighetens namn!"

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia, http://fr.wikipedia.org/w/index.php?title=%C3%89lisabeth_de_France_(1764-1794)&oldid=55506449.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]