Ð

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om Ðð (eð). För Đđ (d med streck), se Đ. För Ɖɖ (afrikanskt d), se Ɖ.
Latin alphabet Ðð.svg

Ð (gemenform: ð), (, edh, eth, edd) är en bokstav i bland andra färöiska, isländska, älvdalska, i äldre anglo-saxiska och nordiska alfabeten samt i det Internationella fonetiska alfabetet (IPA).

I IPA samt i de flesta språk där den förekommer uttalas bokstaven som [ð], en apikodental frikativa med stämbandston; uttalet kan jämföras med th- i engelskans this. I färöiska uttalas den normalt inte alls. Mellan vokaler kan den dock uttalas som /j/ eller /v/, beroende på vilka de omgivande vokalerna är.

Idag används den även stundom (mycket sällsynt) i modern engelska där den ersätter samma ljud, då enbart <th> står för två olika ljud där (förutom uttalet i this, också uttalet i thing). [källa behövs]

Bokstaven liknar till utseendet Đ/đ som används i samiska, kroatiska och vietnamesiska, och Ɖ/ɖ som används i vissa afrikanska språk, men det är inte samma bokstäver.

Datoranvändning[redigera | redigera wikitext]

I Windows med svenskt tangentbord kan ð åstadkommas genom att alt nedhålls samtidigt som sifferkombinationen 0240 slås på siffertangenterna till höger. Ð åstadkoms på motsvarande sätt med sifferkombinationen 0208. Båda bokstäverna kan i Linux normalt åstadkommas med alt-gr+d för ð, respektive alt-gr+shift+D för Ð.

Se även[redigera | redigera wikitext]