Ð

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”Eth” leder hit. För andra betydelser, se ETH.
Den här artikeln handlar om Ðð (eð). För Đđ (d med streck), se Đ. För Ɖɖ (afrikanskt d), se Ɖ.

Ð (gemenform: ð), (, edh, eth, edd) är en bokstav i bland andra färöiska, isländska, älvdalska, i äldre anglo-saxiska och nordiska alfabeten samt i det Internationella fonetiska alfabetet (IPA).

I IPA samt i de flesta språk där den förekommer uttalas bokstaven som [ð], en tonande dental frikativa med stämbandston; uttalet kan jämföras med th- i engelskans this. I färöiska uttalas den normalt inte alls. Mellan vokaler kan den dock uttalas som /j/ eller /v/, beroende på vilka de omgivande vokalerna är.

Bokstaven liknar till utseendet Đ/đ som används i nordsamiska, kroatiska och vietnamesiska, och Ɖ/ɖ som används i vissa afrikanska språk, men det är inte samma bokstäver.

Datoranvändning[redigera | redigera wikitext]

I Windows med svenskt tangentbord kan ð åstadkommas genom att alt nedhålls samtidigt som sifferkombinationen 0240 slås på siffertangenterna till höger. Ð åstadkoms på motsvarande sätt med sifferkombinationen 0208. Båda bokstäverna kan i Linux normalt åstadkommas med alt-gr+d för ð, respektive alt-gr+shift+D för Ð. I Unicode används koderna U+00D0 för Ð och U+00F0 för ð.

Se även[redigera | redigera wikitext]