Öckerö (ö)

Version från den 23 september 2017 kl. 09.50 av 90.225.48.247 (Diskussion) (Tog bort "Biblioteket är vackert inrett", Wikipedia ska vara sakligt.)
Öckerö
Öckerö hamn.
Öckerö hamn.
Land Sverige Sverige
Landskap Bohuslän
Län Västra Götalands län
Kommun Öckerö kommun
Koordinater 57°42′48″N 11°38′45″Ö / 57.71333°N 11.64583°Ö / 57.71333; 11.64583
Area 239 hektar
Folkmängd 3 269 (2005)
Befolkningstäthet 13,68 inv./hektar
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 2687510
Wikimedia Commons: Öckerö

Öckerö är en av de centrala öarna i Göteborgs norra skärgård. Den har också givit namn åt kommunen i vilket norra skärgården ingår. Det administrativa centrumet för kommunen ligger på ön, i tätorten Öckerö (se den artikeln om byggnade och service).

Sevärdheter

Öckerö hembygdsgård med nya kyrkan i bakgrunden.

Hembygdsgården ligger mellan gamla och nya kyrkan. Det är en samling väl bevarade äldre hus med underhållning sommartid. Örtagården ligger på Nordgårdsvägen, i närheten av biblioteket. Där arbetar många ideellt för att bevara olika trädgårdsväxter och i synnerhet rosor av olika sorter. Ofta musikunderhållning sommartid. Biblioteket har ofta konstutställningar av hög klass.

Två kyrkor finns på ön: Öckerö gamla kyrka från medeltiden och Öckerö nya kyrka från 1906.

Kommunikationer

Att ta sig till och från Öckerö går lika bra med båt, bil eller buss från centrala Göteborg. Med egen båt går man antingen till gästhamnen vid fiskehamnen eller vid Nimbus. Med bil åker man avgiftsfri vägfärja, Hönöleden, från Lilla Varholmen vid Hisingen till färjeläget på Hönö. Värt att notera är färjeledens resursbrist. Transport på morgnar och eftermiddagar efter arbetstid är tämligen överbelastad och medför köbildning till och från ön. Från Hönö finns vägförbindelse till Öckerö. Det går buss i Västtrafiks regi från centrala Göteborg till Öckerö - huvudsakligen linje 290 (hela vägen Nils Ericson-terminalen – Burö färjeläge på Hälsö) och kompletterande bussar från Göteborg till färjeläget Lilla Varholmen.

Natur

Västra sidan av Öckerö är hårt ansatt av väder och vind från västerhavet, Skagerrak. Hela nordvästra delen av ön består av omväxlande natur och strövområden med motionsspår. Kommunala bad finns vid Hjälvik och Saltarsviken på västra delen av ön.

Jakobs bratt

En klippavsats på Öckerö.

Enligt legenden är platsen uppkallad efter en fiskare vid namn Jakob [1]. När han fiskade skall han ha blivit bordad av en örlogsman vars befäl krävde, att Jakob lotsade fartyget genom skärgården. Då Jakobs lotsfärdigheter inte var till belåtenhet tvingades han dock fly. Han hoppade överbord och simmade till Fotö, Hönö och till slut till Öckerö. Då förföljarna inte gav upp gömde han sig under en klippavsats, samtidigt som han kastade sin mössa i vattnet nedanför klippavsatsen. När förföljarna såg mössan de jagat så länge med inte dess bärare övertygade de sig själva om att han förmodligen drunknat. Därefter kallas klippavsatsen "Jakobs bratt".

Vägen Jakobs bratts väg är uppkallad efter den här klippavsatsen.

Klippavsatsen är cirka 13 meter beroende på vattennivån.

Se även

Källor

  1. ^ (PDF) Gastar, guld och sjunkna skepp : Ett axplock ur Öckeröarnas historia. Öckerö: Öckerö kommun, Bohusläns museum och Marinarkeologiska Sällskapet Götheborgskretsen. 2004. sid. 19. http://www.ockero.se/download/18.3019e2b013b337fdadf18fc/1402409961026/Guld%26Gastar.pdf. Läst 30 september 2015