Ögonkorall

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ögonkorall
Status i Sverige: Akut hotad[1]
Lophelia figure 1 600.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjurriket
Animalia
StamNässeldjur
Cnidaria
KlassKoralldjur
Anthozoa
UnderklassSexstråliga koralldjur
Zoantharia
OrdningStenkoraller
Scleractinia
FamiljCaryophylliidae
SläkteÖgonkoraller
Lophelia
ArtÖgonkorall
L. pertusa
Vetenskapligt namn
§ Lophelia pertusa
AuktorLinné, 1758
Utbredning
Lophelia worldmap 372.jpg
Hitta fler artiklar om djur med

Ögonkorallen (Lophelia pertusa) är en art i familjen Caryophylliidae av ordningen stenkoraller som normalt lever på kontinentalbranten, på cirka 200 meters djup, i motsats till andra stenkoraller som i tropiska hav ofta lever inom den fotiska zonen, dvs ofta över 50 meters djup.

Ögonkorallen är i svenska vatten akut hotad, som ett resultat av bottentrålning efter Nordhavsräkor samt havskräftor. Trots skyddade zoner med trålförbud, hittas ständigt nya skador.Bottentrålare virvlar också upp sediment, som driver med havsströmmarna och lägger sig som ett kvävande täcke över reven, och behöver således inte fysiskt skada reven för att förstöra dem.

Korallrev förekommer annars mest i tropiska vatten men finns även utmed svenska farvatten. I Kosterrännan utanför norra Bohuslän bildar ögonkorallen tre rev på ganska grunt vatten, under 85 meter.

Anledningen till att de överlever på detta djup, är att de inte behöver zooxantheller, och därför inte är lika ljuskrävande som de andra stenkorallarterna.

Detta svenska korallrev är mellan 2 500 och 8 000 år gammalt, och sträcker sig över cirka 500 kvadratmeter. Kosterfjorden-Väderöfjorden ingår i EU:s nätverk för värdefull natur, Natura 2000.

I Norge finns ett flertal mycket spektakulära rev, vissa på så lite som 37 meters djup.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Artdatabankens faktablad (Noia 64 mimetypes pdf.png PDF)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]