Öhmangruppen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Arsenalsgatan 8, bolagets tidiga huvudkontor

Öhmangruppen är en svensk finanskoncern som ägnar sig åt kapitalförvaltning, private banking och fonder.

Företaget grundades 1906 av Emric Öhman (1863 - 1934) under namnet Bankirfirman E. Öhman J:or. Bankirfirman specialiserade sig till en början på fastighetsaffärer. Man byggde bland annat upp ett ritkontor dit kända arkitekter som Thor Thorén, Ferdinand Boberg och Carl Kempendahl knöts. Man svarade för flera om- och nybyggnader i Stockholms innerstad, och var även intressent i det nystartade Aktiebolaget Saltsjö-Duvnäs Villastad.[1] Huvudkontoret inreddes i det egenuppförda bankhuset på Arsenalsgatan 8.

1911 erhöll företaget medlemskap på Stockholms Fondbörs och aktiehandeln kunde börja.

1934 avled Emric Öhman och företaget övertogs av Max Dinkelspiel som tidigare varit anställd av Öhman. Familjen Dinkelspiel har sedan dess drivit verksamheten vidare och för närvarande är Tom Dinkelspiel styrelseordförande i moderbolaget. Inom familjen Dinkelspiel har även bröderna Claes Dinkelspiel och Ulf Dinkelspiel varit verksamma inom koncernen.

Idag har företaget kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luxemburg. Inom koncernen finns även intressebolagen Nordnet, Emric och Neqst.

Företaget är en av medlemmarna, benämnda Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till högskolan och nära samarbetar med den vad gäller forskning och utbildning.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Olavi Ahokas - Ferdinand Boberg Arkiverad 29 maj 2011 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ ”www.hhs.se - Näringsliv & samhälle, Handelshögskolans Partnerföretag”. http://www.hhs.se/se/BusinessAndSociety/Partnerprogrammet/Pages/Partnerf%C3%B6retag.aspx. Läst 28 juli 2014. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]