Ölandsbron

Version från den 12 augusti 2017 kl. 16.23 av 94.234.54.52 (Diskussion) (→‎Ölandsbron i kulturen: Ändrade "Rabbadabb" till "Rub-A-Dub")
Ölandsbron
Ölandsbron (från Öland) 2005.jpg
Ölandsbron 2005
PlatsSverige Kalmar, Färjestaden, Sverige
KorsarKalmarsund
Konstruktionsdata
Total längd6 072 meter
Bredd13 meter
Höjd41 meter
Underhålls avTrafikverket
Datum
Byggstart30 december 1967
Öppnade30 september 1972
Trafik
VägnummerLänsväg 137
Antal vägbanor1 (4 körfält)
Ekonomi
Avgift för överfartNej

Ölandsbron från Färjestaden
Trafik på Ölandsbron

Ölandsbron är en vägbro i Sverige som går över Kalmarsund, mellan Kalmar på fastlandet och FärjestadenÖland i Östersjön.

Den är en 6 072 meter lång balkbro och har en segelfri höjd på 36 meter och en fri brobredd på 13 meter. Högsta höjd 41,69 meter, lägsta höjd 6,65 meter. Bron är byggd av armerad betong i 155 spann varav högbrodelen i 6 spann om 130 meters spännvidd. Den är Sveriges längsta bro, om man bara jämför de brodelar som befinner sig på svenskt territorium (Öresundsbron, som är längre, är delvis byggd på danskt territorium).

Vägen som går över bron är länsväg 137, vilken ansluter till E22 på fastlandet, och länsväg 136 på Öland.

Historia

Planen på en fast förbindelse mellan Öland och det svenska fastlandet hade funnits länge och ledde till ett flertal motioner i Sveriges riksdag och utredningar. Det första konkreta förslaget redovisades 1932. Det var dock inte förrän den 18 november 1966 som Sveriges regering fastställde en plan för byggande av storbroar, och i denna plan ingick Ölandsbron.

Första spadtaget togs på Smålandssidan av Sveriges dåvarande kommunikationsminister Svante Lundkvist (s) den 30 december 1967. På ölandssidan togs det första spadtaget av riksdagsmannen Fritz Börjesson (c), som länge kämpat för att en bro skulle byggas.

Bron invigdes den 30 september 1972 av kronprins Carl Gustaf och var Europas längsta bro ända till 1998, då Vasco da Gama-bron invigdes.

I samband med att beslut togs om att bygga Ölandsbron vände utflyttningen från Öland, och en stor mängd bostäder började byggas, i första hand i Färjestaden med omnejd.

Under 2013 byttes belysningen ut på Ölandsbron mot energisnåla lysdioder, och samtidigt infördes en teknik med vilken belysningen skulle kunna ändras allt efter trafikintensiteten. Belysningen har kritiserats då den ger väldigt svagt ljus jämfört med den tidigare belysningen.

Kontroverser

Ölandsbron har sedan invigningen genomgått åtskilliga reparations- och ombyggnadsprojekt på grund av de fel som uppkom vid byggandet. Cementen blandades med bräckt vatten från Kalmarsund vilket orsakade korrosion av armeringsjärnet i bron. Korrosionen ledde till slut till sprödbrott i kantbalken. Dessutom användes fel[källa behövs] sorts skruvförband då bron byggdes, vilka senare rostade. Ombyggnaderna har hittills kostat en miljard[källa behövs] SEK vilket i sin tur motsvarar en bra bit över 63 000 SEK per dag årets alla dagar sedan bron invigdes. Omräknat per meter bro blir ombyggnadskostnaden 165 000 SEK.

Ölandsbron sedd uppifrån. Även Kalmar och Färjestaden syns på bilden.

Boende intill brofästet på Öland driver en kampanj[1] mot störande trafikbuller från Ölandsbron. Miljöärendet har efter prövning i Miljööverdomstolen skapat ny praxis beträffande vilken tidsbas som ska användas vid fastställande av ekvivalenta trafikbullernivåer. Tidigare var praxis att ett så kallat årsmedeldygnsvärde var dimensionerande för vilka trafikbullerdämpande åtgärder som ska vidtagas vid bullernivåer överstigande gällande riktvärden. I domen fastställs att en kortare tidsperiod under året kan vara dimensionerande utmed vägsträckor med kraftiga säsongsvariationer i trafikintensiteten. På Ölandsbron är trafikintensiteten cirka 70 % högre under sommarmånaderna juni–augusti jämfört med vintermånaderna oktober–mars.[källa behövs]

Ölandsbron i kulturen

I det fiktiva radioprogrammet Rub-A-Dub i Killinggängets komediserie NileCity 105,6 används "Hur många bultar finns det i Ölandsbron?" som utslagsfråga i en lyssnartävling. Det korrekta svaret är enligt programmet 7 428 954 stycken. Siffran är tagen rätt ur luften. Enligt Vägverket finns det inga uppgifter på hur många bultar det finns. Ansvarig befattningshavare för Ölandsbron vid Vägverket uppskattar dock antalet skruvar i bron till 20 000.[källa behövs] I en intervju med en platschef vid Ölandsbron som publicerades i tidningen Barometern under 1990-talet gavs uppskattningen att det finns cirka 66 400 bultar i bron. Ölandsbron är en betongbro, med räcken av stål och har därför inte så många skruvar.

I en annan av Killinggängets komedier, I manegen med Glenn Killing, används Ölandsbron igen när en av figurerna i övertygelsen om att bron aldrig har hunnit påbörjas högljutt protesterar "Nej till bron, nej till bron, ingen bro, ingen bro".

Parasit-tv besjunger bron i sin version av Allsång på Skansen, där texten (med tydlig referens till känt löntagarfondsrim) går "Ölandsbron, vilket jävla skit, det är bara en massa bögar som vill åka hit och dit"

Aprilskämt

Ölandsbron har flera gånger använts i aprilskämt. Ölandsbladet skrev under byggperioden att bron, som byggdes från fastlands- respektive Ölandssidan samtidigt, inte skulle mötas som beräknat utan att ändarna skulle missa varandra. Aprilskämtet underströks med ett fotomontage. 1997 hade Smålandsnytt ett reportage[2] om att en bit av bron hade rasat i havet.[3] Ett annat år[när?] avslöjades i en lokaltidning att man funnit olja när man gjorde grundarbete för pelarna mitt ute i sundet, och därför skulle Ölandsbron begåvas med en kurvsektion för att runda oljeborrtornet.

Källor

Externa länkar