Ölhävning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ölhävning är en tävlingsform som går ut på att på snabbast tid dricka en given mängd öl. Tävlingsformen är vanligast på ölfestivaler, till exempel Oktoberfest i München, och liknande festivaler världen över. I Sverige förekommer tävlingsformen ofta i studentikosa sammanhang, inte minst på tekniska högskolor och universitet.

Tävlingsregler[redigera | redigera wikitext]

Några världsomspännande regler finns egentligen inte. Själva tävlingsmomentet går dock oftast ut på att de tävlande på kortast tid ska dricka upp innehållet i en flaska eller ett glas med ett minimalt, ofta i reglerna begränsat, spill. Mängden öl man dricker kan variera från en mindre flaska (till exempel den svenska 33cl-flaskan) upp till den tyska Bierstiefel[1] (ölstövel), som rymmer två liter.

Världsrekord[redigera | redigera wikitext]

Enligt Guinness Rekordbok är världsrekordet för 1-liters ölhävning 1,3 sekunder, satt i USA 1977.[2]

Ölhävning i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige förekommer ölhävning dels i öltält på festivaler, men framför allt i studentsammanhang. Mängden öl man dricker är oftast en halvliter i glas, eller 33 cl i flaska. Flera varianter av tävlingen förekommer, som stafetthäv, där man ska dricka flera glas/flaskor efter varandra, samt pallhäv, där en grupp människor ska sätta i sig en hel pall öl på kortast tid. En erkänt duktig svensk ölhävare är Andreas Roos från Nykvarn. "Rossen" har det inofficiella svenska rekordet på 2,4 sekunder.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Boot of beer Arkiverad 8 november 2009 hämtat från the Wayback Machine. Beskrivning av ölstövel
  2. ^ Berrecord.com Webbsida om rekordet i ölhävning

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]