Ölhävning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ölhävning är en tävlingsform som går ut på att på snabbast tid dricka en given mängd öl. Tävlingsformen är vanligast på ölfestivaler, till exempel Oktoberfest i München, och liknande festivaler världen över. I Sverige förekommer tävlingsformen ofta i studentikosa sammanhang, inte minst på tekniska högskolor och universitet.

Tävlingsregler[redigera | redigera wikitext]

Några världsomspännande regler finns egentligen inte. Själva tävlingsmomentet går dock oftast ut på att de tävlande på kortast tid ska dricka upp innehållet i en flaska eller ett glas med ett minimalt, ofta i reglerna begränsat, spill. Mängden öl man dricker kan variera från en mindre flaska (till exempel den svenska 33cl-flaskan) upp till den tyska Bierstiefel[1] (ölstövel), som rymmer två liter.

Världsrekord[redigera | redigera wikitext]

Enligt Guinness Rekordbok är världsrekordet för 1-liters ölhävning 1,3 sekunder, satt i USA 1977.[2]

Ölhävning i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige förekommer ölhävning dels i öltält på festivaler, men framför allt i studentsammanhang. Mängden öl man dricker är oftast en halvliter i glas, eller 33 cl i flaska. Flera varianter av tävlingen förekommer, som stafetthäv, där man ska dricka flera glas/flaskor efter varandra, samt pallhäv, där en grupp människor ska sätta i sig en hel pall öl på kortast tid.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Boot of beer Arkiverad 8 november 2009 hämtat från the Wayback Machine. Beskrivning av ölstövel
  2. ^ Berrecord.com Webbsida om rekordet i ölhävning

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]