Öppen serie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Öppen serie, europeiskt seriesystem, upp- och nerflyttningsmodell, är en sportterm för en oftast högre serie eller division som nås genom sportprestationer. Öppna seriesystem förekommer på många håll i världen, och deras frånvaro märks främst inom proffsligor i Nordamerika och Australien.

säsongen är slut flyttas de bästa lagen i en division upp, och de sämsta ner. Ibland tillämpas kval. I högsta divisionen blir antingen seriesegraren mästare, eller så tillämpas slutspel. Numera tillämpas på vissa håll så kallad elitlicens, där även ekonomiska krav ställs på elitklubbar. Vissa menar att detta är ett första steg mot stängda serier.

I bland annat bandy, innebandy och ishockey används systemet även för världsmästerskapen, liksom för Europacupen i friidrott.

I bland annat Italien har man inom fotboll, där systemet tillämpas, ibland gått ifrån det och tvångsnedflyttat klubbar på grund av så kallade "uppgjorda matcher".

Ibland debatteras stängda respektive öppna serier. Förespråkare säger att de tror det ger mer sportkänsla.

Historiska exempel[redigera | redigera wikitext]

The Football League startade i England 1888 blev det en del av Football Association, och ingen rivaliserande liga. Dock startades 1889 den rivaliserande ligan Football Alliance, som 1892 uppgick i The Football League.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia