Östasiatiska museet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Östasiatiska museet
Östasiatiska museet 2009.jpg
Östasiatiska museet
Information
Typ av museumKulturhistoriskt museum
PlatsTyghusplan, Skeppsholmen, Stockholm
Etablerat1963
Besökare per år69 488 (2015)[1]
Webbplats
http://www.varldskulturmuseerna.se/ostasiatiskamuseet/

Östasiatiska museet är ett kulturhistoriskt museum, som ligger vid TyghusplanSkeppsholmen i Stockholm. Museet etablerades 1963 och har idag några av Europas mest omfattande samlingar av kulturföremål från Kina, Japan, Indien och andra delar av Asien. Museet är beläget alldeles invid Moderna museet och Skeppsholmskyrkan.

Byggnadens historik

Museets huvudbyggnad är flottans gamla tyghus som byggdes 1699–1704 som ett stall för Karl XII:s drabanter. För ritningarna stod slottsarkitekten Nicodemus Tessin d. y. Södra hälften av huset byggdes om 1724–1728 och inreddes till galärflottans förråd för tygmateriel, därav kommer namnet Tyghuset. I mitten av 1800-talet tillkom en våning, ritad av Gustav Adolf Blom och 1917 hade huset fått sitt nuvarande utseende. Lokalerna blev i början på 1960-talet för ändamålet invändigt ombyggt.

Museets historik

Museets historia går tillbaka till 1926, då "Museum of Far Eastern Antiquities", Östasiatiska Samlingarna, upprättades i Stockholm som ett statligt museum. Kärnan var de arkeologiska samlingar från Kina som hemförts av Johan Gunnar Andersson, Kina-Gunnar. År 1959 beslutades att Nationalmuseums samlingar av konst och konsthantverk från Öst- och Sydasien skulle sammanföras med Östasiatiska Samlingarna. Resultatet blev det nuvarande Östasiatiska Museet, som öppnade 1963, och behöll den ursprungliga engelska beteckningen.

Museets verksamhet

Museets samlingar består idag av närmare 100 000 föremål. Tyngdpunkten ligger på arkeologi och konst från Kina, men museet har också genom inköp och generösa enskilda donationer kunnat utöka sina samlingar även från Korea, Japan, Indien, och Sydostasien. Museet förfogar över ett stort östasiatiskt bibliotek, som även omfattar material från Kungliga Biblioteket och Stockholms Universitetsbibliotek.

Under museet finns ett bergrum som anlades i början på 1940-talet för att ge plats åt marinchefen och hans stab i händelse av krig. Anläggningen har en yta av 4800 m² (se Skeppsholmens bergrum). Bergrummet gjordes i början av år 2010 i ordning som utställningslokal för specialutställningar. Under vinterhalvåret 2010/2011 visade Östasiatiska museet här delar av Terrakottaarmén med 315 föremål, från elva museer, fem kejserliga gravanläggningar och över tio olika utgrävningsplatser i Shaanxi-provinsen. [2]

Förutom utställningar bedriver Östasiatiska Museet vetenskaplig forskning, utgivning av publikationer, och pedagogisk verksamhet.

Bilder

Referenser

Noter

Externa länkar