Austerbygd

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Österbygden)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karta

Austerbygd ((gammelnorska: Eystribygð, isländska: Eystribyggð, också benämnt Austerbygda eller Østbygda) var ett av tre historiska bosättningsområde på Grönland, befolkade av invandrade islänningar. Bosättningen grundades av Erik Röde år 982, som kallade sin gård för Brattalid.

Man vet inte när bosättningen gick under. Man vet om att det var ett bröllop i området 1408, och att bosättningen var övergiven på 1540-talet när ett tyskt fartyg passerade.

Austerbygd var den första och största av vikingabosättningarna på Grönland. Som mest fanns där omkring 4.000 invånare. Det sista skrivna omtalandet är om ett bröllop som ingicks 1408, alltså ungefär50-100 år senare än för det mera nordligt belägna Västerbygd. Austerbygd ligger vid de långa fjordarna Tunulliarfikfjorden eller Eiriksfjorden, Igaliku eller Einarsfjorden och Nordre Sermilikfjorden. Det har hittats ruiner av omkring 500 husklungor, inklusive 16 kyrkoruiner. Bland ruinerna märks Brattahlíð, Dyrnæs, Garðar, Hvalsey och Herjolfsnes.

Nordmans ekonomin på Grönland baserades på betande djur, framför allt får och nötkreatur, med viktigt tillägg av fångst av säl. 1300-talets klimatförsämring ledde till behov av införsel av vinterfoder och minskade också sommarbetet.

Se också[redigera | redigera wikitext]