Östra Real

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skolans huvudfasad mot Karlavägen, vintern 2011.

Östra Real är en gymnasieskola i stadsdelen Östermalm, Stockholm med adress Karlavägen 79. Skolan har anor från 1600-talet. Tidigare hette Östra Real bland annat Ladugårdslands lägre elementarläroverk (från 1857) och under åren 1903-1906 och 1926-1971 Högre allmänna läroverket å Östermalm. Det var mellan 1906 och 1926 som namnet var Högre realläroverket å Östermalm, med kortformen Östra Real. Från 1971 hette skolan Östermalms Gymnasium och från 1990 Östra Reals Gymnasium. Nuvarande skolan står på platsen där Blanches malmgård fanns fram till 1889.

Östra Reals Historia[redigera | redigera wikitext]

Östermalms läroverk 1910

Det nuvarande gymnasiet Östra Real har sitt ursprung i den mycket primitiva läroanstalt, som inrättades år 1672 till Jakobs församling, nämligen Ladugårdslandet. Tyvärr saknas protokoll och andra anteckningar i läroverkets arkiv. Den äldsta handling, som finns kvar, går tillbaka till den 12 maj 1731. Det är en ”skolebok” eller en matrikel över skolans elever.

Östra Reals nuvarande byggnad togs i bruk 1910, men den officiella invigningen skedde först i januari 1911 med invigningstal av Gustav V. Skolan och skolbyggnaden upphovsman, stadshusarkitekten och nationalromantikern Ragnar Östberg hyllades storslaget av bland andra kollegan Erik Lallerstedt, medan tidskriften ”Nyheter från byggnadsvärlden” var ytterst skeptisk. Numera uppskattar man dess speciella atmosfär och byggnaden visas stort intresse. Skolans inre har genomgått förändringar i många etapper och väsentliga delar av den ursprungliga karaktären har ändrats. Den mest genomgripande ombyggnaden påbörjades 1976.

Skolan har haft många olika namn: Ladugårdslandets Kyrkskola, Ladugårdslands lägre apologistskola (från 1820), Ladugårdslands lägre elementarläroverk (från 1857), Högre allmänna läroverket å Östermalm (1903-1906 och 1926-1971), Högre realläroverket å Östermalm (1906- 1926), Östermalms Gymnasium (från1971) och slutligen, från 1990: Östra Reals Gymnasium. ”Tilltalsnamnet” har dock under hela denna byggnads tid varit Östra Real.

Konstnärlig utsmyckning[redigera | redigera wikitext]

Kring sekelskiftet framväxte en idé om betydelsen av att ungdomen skulle få möta god konst och Prins Eugen utförde i den andan den fresk, ”Solen strålar över staden”, som möter vid entrén. Prins Eugen bekostade den stora fresken av Axel Törneman högst upp i trapphuset, ”Tors strid med jättarna”. I musiksalen har Georg Pauli utfört väggmålningar och dekoren i kollegierummet är utförd av Filip Månsson. Skolbyggnaden hyser även skulpturer av Carl Eldh och Carl Milles.

Skolan idag[redigera | redigera wikitext]

Östra Real är en stor gymnasieskola med ungefär tusen elever och hundra medarbetare. Skolan erbjuder de högskoleförberedande programmen Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet som samarbetar med universitet, högskolor och företag.

Östra Reals elevkår[redigera | redigera wikitext]

Östra Real har en etablerad elevtradition med många aktiva föreningar. Elevkåren vid Östra Real, som är en av Sveriges äldsta kårer, är mycket aktiv och har många utskott. Elevkåren var en del i ett av elevkårs-Sveriges största arrangemang, Läroverksfejden, som är en tävling mellan Södra Latin, Kungsholmens Gymnasium och Norra Real. De har nu på senare tid gått ur Läroverksfejden. Elevkåren vid Östra Real kännetecknas av den anrika skölden och de tre slagorden Anrikhet - Stolthet - Initiativ.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Alumni (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]