Östra kinesiska järnvägen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Östra kinesiska järnvägen
Китайско-Восточная железная дорога, КВЖД
东清铁路
Chinese Eastern Railway-en.svg
Järvägens utsträckning från Manzhouli genom Harbin. till Suifenhe. Efter 1905 blev den sydliga delen av järnvägen övertagen av Japan.
Allmänt
Anslutande linjerTranssibiriska järnvägen
Transmongoliska järnvägen
Sydmanchuriska järnvägen
Bajkal-Amur-järnvägen
Organisation
InvigdNovember 1901
Linjekarta
Östra kinesiska järnvägen
Station on track
Tjita
Unknown BSicon "ABZgl"
Transsibiriska järnvägen
Station on track
Zabajkalsk
Restricted border on track
Gräns mellan Ryssland och Kina.
Station on track
Manzhouli
Station on track
Qiqihar
Station on track
Harbin
Unknown BSicon "ABZgr"
Sydmanchuriska järnvägen
Station on track
Suifenhe
Restricted border on track
Gräns mellan Kina och Ryssland.
Unknown BSicon "ABZg+l"
Transsibiriska järnvägen
Station on track
Ussurijsk

Östra kinesiska järnvägen är en järnvägslinje i Manchuriet i nordöstra Kina. Det är en bibana från den långa transsibiriska järnvägen som sträcker sig ända in till Korea-halvön. Från augusti 1945 kallades den Kinesiska Changchun-järnvägen och från 1953 heter den officiellt Harbin-järnvägen

Den anlades mellan 1897 och 1903 som en bibana till den Transsibiriska järnvägen och knöt Tjita till Vladivostok och till Port Arthur via bibanan Sydmanchuriska järnvägen. Järnvägen gick igenom Manchuriet som tillhörde Qingimperiet i Kina, men ägdes av ryska staten. Järnvägsföretaget hade sitt huvudkontor i Harbin.

Som ett resultat av sitt nederlag rysk-japanska kriget 1905 fick Ryssland avstå Sydmanchuriska järnvägen till Japan, som därigenom fick ett viktigt fotfäste i södra Manchuriet. Under det Ryska inbördeskriget 1917-1924 kontrollerade den Vita armén den ryska delen av järnvägen och efter 1924 kontrollerades järnvägen gemensamt av Sovjetunionen och Republiken Kina. 1929 utkämpades ett krig mellan Kina och Sovjetunionen om kontrollen över järnvägen, vilket ledde till att den gemensamma kontrollen över järnvägen återupptogs.

Som en konsekvens av Japans upprättande av lydstaten Manchukuo tvingades Sovjetunionen överlåta kontrollen av järnvägen till Manchukuos myndigheter. När Sovjetunionen angrep Japan och Manchukuo i Operation Augustistorm 1945 återföll järnvägen åter under sovjetisk kontroll.

I samband med att ett vänskaps- och biståndsavtal undertecknades i Moskva mellan Sovjetunionen och Folkrepubliken Kina den 14 februari 1950 i Moskva överfördes ägarskapet till Kina, vilket genomfördes 1952.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Elleman Bruce A., Kotkin Stephen., red (2010) (på engelska). Manchurian railways and the opening of China: an international history. Armonk, N.Y.: M.E. Sharpe. Libris 12447149. ISBN 978-0-7656-2514-4 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]