Specialiseringstjänstgöring

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Överläkare)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Specialiseringstjänstgöring (ST) är i Sverige en av Socialstyrelsen reglerad utbildning som legitimerade läkare och legitimerade tandläkare kan genomgå för att bli specialistkompetenta[1] inom ett visst medicinskt område. Efter fullgjord specialiseringstjänstgöring är det möjligt att ansöka om specialistbevis, vilket utfärdas av Socialstyrelsen. Därefter kallas läkaren för specialistläkare och tandläkaren för specialisttandläkare.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Legitimation erhålls för läkare efter fullgjord läkarutbildning samt allmäntjänstgöring och AT-prov. De allra flesta läkare genomgår specialiseringsutbildning. En specialiseringstjänstgöring omfattar vanligen minst fem års heltidsarbete, under vilka ST-läkaren arbetar inom såväl sitt huvudområde som angränsande områden. Arbetet inom angränsande områden kallas sidoutbildning (tidigare "randutbildning" eller "randning"/"att randa sig").

Tandläkare erhåller legitimation efter avslutad grundutbildning. Endast en begränsad minoritet väljer att genomgå specialistutbildning eftersom detta inte krävs för vanligt tandläkararbete utan endast för dem som vill inrikta sig mot specialområden som exempelvis oral kirurgi. Specialisttjänstgöringen pågår för tandläkare tre till fyra år efter grundutbildningen, vilket är en kortare period jämfört med läkarna och förklaras av att tandläkarna redan är inriktade mot ett område, nämligen munhåla och dess angränsande vävnader. Ett ytterligare krav är att tandläkaren måste ha arbetat kliniskt i minst två år innan det är möjligt att påbörja en specialistutbildning.

Specialistexamen[redigera | redigera wikitext]

Efter internationellt mönster har det blivit allt vanligare med en frivillig specialistexamen för läkarna som är ett kunskapsprov som utförs mot slutet av specialisttjänstgöringen. För tandläkarna är specialistexamen obligatorisk för att få ut specialistbeviset från Socialstyrelsen.

Överläkare och övertandläkare[redigera | redigera wikitext]

Överläkare och övertandläkare är yrkestitlar för specialistläkare och specialisttandläkare med medicinskt ledningsansvar inom svensk sjukvård.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ specialiseringstjänstgöring i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 24 augusti 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]