Övertalning (1971)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Övertalning
OriginaltitelPersuasion
GenreDrama, kostymdrama
Skapad avJulian Mitchell
baserad på
Övertalning av
Jane Austen
RegissörHoward Baker
MedverkandeAnn Firbank
Bryan Marshall
MusikSteven Hancock
Antal avsnitt5
Längd (per avsnitt)50 minuter
Antal säsonger1
LandStorbritannien
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagGranada Television
ProducentHoward Baker
Sändning
OriginalkanalITV
Originalvisning18 april-16 maj 1971
IMDb

Övertalning (engelska: Persuasion) är en brittisk dramaserie från 1971 i regi av Howard Baker.[1] Manuset är skrivet av Julian Mitchell, baserat på Jane Austens roman med samma namn från 1818.[2] I huvudrollerna som Anne Elliot och Kapten Wentworth ses Ann Firbank och Bryan Marshall.[3] Serien är producerad av Granada Television och spelades bland annat in i Lyme Regis och i Bath.[4] Den visades för första gången den 18 april 1971 på ITV.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En ekonomisk kris drabbar familjen Elliot vilket för dottern Anne till Bath, där hon åter får kontakt med sin ungdomskärlek, sjömannen Frederick Wentworth som just återvänt efter flera år till sjöss. Åtta år tidigare var de unga, förälskade och fulla av hopp om att få gifta sig. Men förlovningen accepterades inte av Elliots familj. Wentworth ansågs komma från enkla familjeförhållanden och de tvingade därför paret till en brytning.

När åren nu har gått har Wentworth gått från enkel sjöman till kapten och anses vara en förmögen, framgångsrik ungkarl med högt anseende. De möts på nytt, med helt nya förutsättningar, men kan de återförenas i kärlekens tecken? Kan Anne reparera de misstag som tidigare begåtts eller kommer den eftertraktade kaptenen nu att välja någon annan?[5][6]

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt[7][redigera | redigera wikitext]

  1. 18 april 1971
  2. 25 april 1971
  3. 2 maj 1971
  4. 9 maj 1971
  5. 16 maj 1971

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]