ß

Från Wikipedia
Version från den 13 september 2013 kl. 10.26 av Sjundebot (Diskussion | Bidrag) (→‎Datoranvändning: clean up, fixar rättningar: ett svensk → ett svenskt med AWB)
Gatunamnet Petersburger Straße i Berlin.

ß, dubbel-s eller tyskt s (tyska: Eszett; uttalas ”ess-tsett”) är en ligatur av bokstäverna ss som används i skriven tyska efter lång vokal samt efter diftongerna au, äu, eu och ei. Den sorteras i alfabetet som ss. Som tecknets namn antyder är det ursprungligen en sammansättning av tyska stilens ſ (långa s) och z, på vilket sätt tecknet också ibland upplöses vid translitteration av i frakturstil tryckta verk.

Traditionellt har ß inte ansetts ha en versal variant. Flera försök har gjorts för att introducera en sådan form (ẞ), men något allmänt accepterat bruk förekommer inte. ß förekommer aldrig först i ord, och därför är det endast i rubriker med bara versaler och liknande som versalt dubbel-s kan användas.

ß ska inte förväxlas med den grekiska bokstaven β (beta) som har ett liknande utseende, men inget historiskt samband.

I Tyskland, Österrike och Schweiz ändrades rättskrivningsnormerna år 1996. I Tyskland och Österrike förändrades skrivreglerna så att färre ord skrevs med ß. I Schweiz har ändå användningen av ß varit sällsynt. Ligaturen har också använts i svensk text, men vanligen skrivs den i tidningar om till ss i samband med namn och liknande.

I Sverige användes ß liksom i Tyskland då man använde tysk skrivstil eller fraktur, men försvann då dessa skrivsätt blev ovanliga mot slutet av 1700-talet.[1]

Datoranvändning

ß som ligatur av ſ och s (z i frakturstil)

I Mac OS X med svenskt tangentbord får man ß via tangentkombinationen alt+s. I Windows måste man dock för det mesta hålla nere alt och skriva 225 eller 0223 med det numeriska tangentbordet beroende på vilken teckenuppsättning som används. Kodnumret för ß vid lagring i datorer är 223 (decimalt) eller DF (hexadecimalt) i Unicode. I Mac OS Roman är det A7 (hexadecimalt). I HTML kan det representeras av ß. I Linux med ett svenskt tangentbord tycker man AltGr + s.

Tecknet (versalt ß) infördes i Unicode-standarden år 2007 med nummer 1E9E (hexadecimalt). Det stöds oftast ännu inte.

Exempel

Källor

Fotnoter