ČKD Tatra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Spårvagnar i Prag, tillverkade av ČKD Tatra (2004)
Ledspårvagn av modell Tatra KT4 i Szczecin i Polen
En Tatra T3 passerar under järnvägsbron i Riga 2014
Veteranspårvagn av modell T2 på Domplatz i Erfurt i Tyskland

ČKD Tatra n.p., fram till 1963 Vagonka Tatra Smíchov n.p., var en tillverkare av spårvagnar i Tjeckoslovakien. ČKD Tatra ingick i den tjeckoslovakiska statens företagskoncern ČKD och var den viktigaste spårvagnstillverkaren inom Comecon. Tillverkningen skedde i ursprungligen i Smíchov i Prag.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Industrikoncernen Ringhoffer skapade 1935 genom uppköp av andra tillverkare Ringhoffer-Tatra. Företaget förstatligades 1946. ČKD Tatra skapades 1946 med järnvägsfordonstillverkningen Ringhoffer-Tatra som grund. Några år senare splittrades den statliga koncernen, med last- och personbilstillverkningen förlagd till Tatra. Under 1950-talet specialiseras ČKD Tatra på spårvagnar, även tillverkning av järnvägsvagnar för Tjeckoslovakiens statsjärnväg ČSD fortsatte. Under 1960-talet utvecklades ČKD Tatra till största leverantör av spårvagnar inom östblocket. Tatra T3 tillverkades i knappt 14.000 exemplar, det största antalet i världen för en spårvagnstyp.

År 1996 invigdes en ny fabrik i stadsdelen Zličín i Prag, varefter den gamla fabriken i Smíchov revs. Företaget, som hade bytt namn till ČKD Dopravní systemý a.s, fick stora problem när de tidigare marknaderna i Central- och Östeuropa försvann. Det gick i konkurs 2000 och köptes därefter av Siemens 2001.

Tatraspårvagnar idag[redigera | redigera wikitext]

Tatraspårvagnen av littera M30 i Göteborg

Tatraspårvagnar används fortfarande i Central- och Östeuropa, bland antal i stort antal i Berlin. De utgör fortfarande stommen i till exempel spårvägsflottan i Riga och i Tallinn.

Sex begagnade Tatraspårvagnar från Berlin, modell T6A2, användes under år 2011 i Norrköping under beteckning M11.[1]

Spårvägssällskapet Ringlinien i Göteborg äger en Tatraspårvagn av modell T7B5, littera M30.

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • ČKD Tatra T3
  • ČKD Tatra KT4

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, ČKD Tatra, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges radio [1]