Şanlıurfa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Şanlıurfa
Stad i Turkiet Redigera
Şanlıurfa skyline.jpg
Stadskommun i Turkiet, storstad, miljonstad, stad Redigera
LandTurkiet Redigera
Huvudstad iŞanlıurfa Redigera
Admi­nis­tra­tivt områdeŞanlıurfa Redigera
Koor­di­na­ter37°9′30″N 38°47′30″E Redigera
Folk­mängd1 985 753 Redigera
Höjd över havet477 meter Redigera
TidszonUTC+3 Redigera
VänortBremerhaven Redigera
ErsätterRuha Redigera
Area3 668,76 kvadratkilometer Redigera
Post­num­mer63 000 Redigera
Webbplatswww.sanliurfa.bel.tr Redigera
Landskod för fordon63 Redigera
Map

Läge i Turkiet.

Şanlıurfa (även Urfa; från syrianska språket Urhay eller Urhoy[1]; på kurdiska Riha), under äldre tid känd som Edessa (se den artikeln för den äldre staden) är en stad i södra Turkiet, med en befolkning dominerad av främst kurder, turkar och araber. Den är huvudstad i provinsen Şanlıurfa och är samtidigt huvudort för ett av provinsens distrikt, Merkez. Folkmängden uppgick till 515 199 invånare i slutet av 2011.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Fördjupning: Edessa

Nära staden ligger den arkeologiska utgrävningen vid Göbekli Tepe, världens äldsta tempelbyggnad.

På assyriska kallades staden av sina tidiga invånare för Urhay. Under antiken och medeltiden var Urfa känt som Edessa, och staden var tidvis ett stridäpple mellan korsfarare och olika muslimska härskare.

Staden hade en stor assyrisk befolkning fram till det armeniska folkmordet och det assyriska folkmordet under första världskriget.

Stadens nuvarande namn bildades officiellt 1938 av det äldre Urfa med prefixet şanlı, "strålande". Det gjordes för att påminna om motståndet mot det franska kolonialväldet.

I dag är Urfa en pilgrimsort för muslimer och är den femte heligaste staden inom islam. Enligt traditionen ska profeterna Abraham och Job ha fötts i Urfa. På arabiska heter staden ar-Raha.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Şanlıurfa ligger i sydöstra Anatolien på de geografiska koordinaterna 37° 9 ” nord och 38° 47” öst och på 477 meter över havsnivån. Staden ligger ungefär 80 km från Eufrat och 45 km från den syriska gränsen.

Halil-ur-Rahman eller Ibrahim Xelils fiskdamm, den sjö där Abraham enligt en legend ska ha fallit ner i, ligger mitt i stadens centrum. I vattnet finns heliga karpar som inte är tillåtna att äta. Om man skulle bli frestad till detta blir man enligt folktron blind.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 21 november 2011. https://web.archive.org/web/20111121052904/http://www.urhoy.info/. Läst 9 december 2009. 
  2. ^ Türkiye istatistik Kurumu; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, Nüfus Sayımı Sonuçları Arkiverad 20 september 2015 hämtat från the Wayback Machine. Adressbaserat folkbokföringssystem. Läst 31 januari 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]